RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Бойовики готуються затопити на Донбасі шахту, на якій був ядерний вибух: яка небезпека загрожує Україні

Після затоплення шахти "Юний комунар" (Юнком), на якій в 1979 році стався ядерний вибух і яка знаходиться на підконтрольній так званій "ДНР" територіях, є ймовірність радіаційного забруднення районів Донбасу підконтрольних Україні і затоплення цілих міст і селищ.

Про це експерти розповіли "Апострофу".

Гідрогеолог, доктор технічних наук Євген Яковлєв підтверджує існування ризику забруднення.

"Свого часу ми обстежили цю шахту разом з фахівцями з Данії, робили оцінки і прогнози. Так, існує ризик, що з'являться виходи радіонуклідів", - говорить він.

Голова незалежної профспілки гірників Микола Волинко попереджає також про іншу проблему, пов'язану із затопленням шахт.

"Повинна бути тільки суха консервація. Вода може піти в сторону "Артемсолі", і всі сусідні міста - Бахмут, Соледар - просто підуть (під землю), тому що вони стоять на соляних стовпах. І якщо туди піде вода, то все розмиється" , - заявив Волинко.

"Нам потрібно бути готовими до системи моніторингу як з нашого, так і з того боку. Потрібно мати дані про режим затоплення цими фахівцями "республік". Розумієте, підземним водам всі ці кордони і міркування до лампочки. Основна частина стоку забруднених вод при закритті шахт буде йти на українські річки ", - резюмував Євген Яковлєв.

Детальніше про екологічні загрози, пов'язаних із затопленням шахти "Юний комунар" читайте в матеріалі "Апострофа": Росія відмовила бойовикам: можуть постраждати вільні території Донбасу.