RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

В Україні пояснили, що не так з новим форматом військової операції на Донбасі

Введення особливого порядку на Донбасі - правильна міра, однак з нею можуть бути пов'язані проблеми, в тому числі численні позови до Європейського суду з прав людини.

Про це "Апострофу" розповів військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, Україні потрібно було "не вигадувати велосипед", а користуватися наявними законом "Про оборону" і оголошувати військовий стан.

"Ви ж бачите, що ми все одно до цього прийдемо. А тепер у нас буде "особливий порядок". З одного боку, ця міра, звичайно, необхідна, але з іншого, вона вступає в протиріччя з Конституцією. Буде багато позовів до ЄСПЛ, що когось кудись не пустили, обмежили пересування. Особливо, якщо буде експропріація майна, то ми отримаємо величезний мінус в плані позовів. У той же час в законі "Про оборону", де затверджено механізм введення воєнного або надзвичайного стану, при експропріації майна людина отримує документ і має повне право на компенсацію. А де це прописано? Крім того, в законі "Про оборону" чітко прописано, яке майно підлягає експропріації", - розповідає Жданов.

Детальніше про новий формат військової операції на Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа": Україна починає нову операцію на Донбасі: що зміниться для людей.