RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна починає нову операцію на Донбасі: що зміниться для людей

Зони безпеки на Донбасі поділили на три сектори

Зони безпеки на Донбасі поділили на три сектори Фото: EPA/UPG

У останній день квітня в зоні військового конфлікту на Донбасі офіційно завершується антитерористична операція і Україна переходить до нового формату оборони – Операції Об'єднаних сил (ООС). Що фактично зміниться на фронті від зміни АТО на ООС, розбирався "Апостроф".

Особливий порядок

Новий формат оборони прописаний у законі "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях", який у лютому підписав президент.

Головною військовою компонентою закону є створення Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ, який замкне на собі всі функції із захисту країни на Сході України. Саме цьому військовому органу і будуть підкорятися всі силовики в зоні конфлікту: Нацполіція, МВС, ЗСУ та ДСНС. Фактично управління силовиками на Донбасі повністю перебирає на себе президент, адже командувач штаба визначається указом гаранта. До речі, на посаду командувача оперативного штаба було призначено заступника начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

У п'ятницю, 27 квітня, Об'єднаний оперативний штаб вже видав перше знакове розпорядження, визначивши територію зон безпеки, прилеглих до району бойових дій. Так, зонами безпеки стали міста і селища: Виноградне, Курахове, Очеретине, Розівка, Вовчеярівка, Біла Гора, Новоайдар, Садки, Макарівка, Простяне, Чернявка, Ольгівка, Знаменівка, Комишуваха, Урзуф та Приморське.

Ситуація на сході України станом на 27 квітня 2018 р. Фото: mediarnbo.org

У цих зонах безпеки з'являться райони обмеженого і забороненого доступу. У райони обмеженого доступу цивільні зможуть потрапляти за рішенням військових Об'єднаного оперативного штабу. У райони забороненого доступу – за перепустками, виданими штабом.

У свою чергу зони безпеки в Донецькій і Луганській областях будуть розділені на три сектори: зелений, жовтий і червоний. У зеленому секторі можуть безперешкодно пересуватися всі цивільні, крім районів обмеженого або забороненого доступу.

У жовтому секторі зон безпеки можна пересуватися тільки за наявності документів, що засвідчують особу. Також потрібно бути готовим до того, що військові отримають право оглянути особисті речі та транспортні засоби.

У червоному секторі пересування цивільних взагалі заборонено або допускається тільки за перепустками оперативного штабу.

Ці нововведення набудуть чинності після указу президента про введення особливого порядку і початку проведення Операції Об'єднаних сил.

Фото: EPA/UPG

Крім того, зі встановленням особливого порядку в зонах безпеки військові отримають спеціальні повноваження:

- перевіряти документи, а якщо їх немає, то затримувати громадян до з'ясування особи;

- доставляти громадян в органи Нацполіції;

- обмежувати рух транспорту і громадян;

- заходити в житлові та інші приміщення громадян і організацій, підприємств;

- використовувати у службових цілях засоби зв'язку і транспортні засоби громадян і організацій, підприємств;

- у разі крайньої необхідності застосовувати зброю.

Напівзаходи

Експерти, опитані "Апострофом", запевняють, що введення особливого порядку – правильна міра, але це несерйозно.

"У ідеалі треба було б не вигадувати велосипед, а оголосити воєнний стан, - каже "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов. – Ви ж бачите, що ми все одно до цього прийдемо. А тепер у нас буде "особливий порядок". З одного боку, ця міра, звичайно, необхідна, але з іншого, вона вступає в протиріччя з Конституцією. Буде багато позовів до ЄСПЛ, що когось кудись не пустили, обмежили пересування. Особливо, якщо буде експропріація майна, то ми отримаємо величезний мінус в плані позовів. У той же час в законі "Про оборону", де затверджено механізм введення воєнного або надзвичайного стану, при експропріації майна людина отримує документ і має повне право на компенсацію. А де це прописано? Крім того, в законі "Про оборону" чітко прописано, яке майно підлягає експропріації".

Фото: EPA/UPG

Однак виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів додає, що нічого нового за фактом особливий порядок не принесе.

"Зони безпеки, їхні рівні, додаткові повноваження силовиків – насправді все це було вже й так. Просто такі механізми не були легалізовані. Фактично новий закон нічого не вносить в існуючу реальність. Просто він узаконює ті формати роботи спецслужб і військових, які вже давно були створені", - пояснює "Апострофу" Андрусів.

Очевидно, що курс на легалізацію існуючого стану речей у зоні воєнного конфлікту на Донбасі був узятий для того, щоб підготувати ґрунт для введення миротворчих сил.

"Я думаю, що такий розрахунок був, - погоджується Андрусів. – Але на сьогодні, на мою думку, питання миротворчої місії закрите. Провал переговорів Суркова-Волкера говорить про те, що ця ідея на цьому етапі не є життєздатною. Очевидно, Росія вирішила просто дочекатися президентських виборів. Робити РФ якісь кроки до президентських виборів особливого сенсу немає. Навіщо Кремлю давати Порошенку перемогу у вигляді якихось домовленостей про миротворців?"

У той же час думки самих жителів міст і селищ, чиї будинки тепер будуть знаходитися в офіційних зонах безпеки, розділилися.

"Якщо це необхідно для того, щоб через лінію розмежування проходило менше зброї, менше злочинців, то, думаю, це правильно, - каже "Апострофу" житель Курахового Олексій. – Якщо це дозволить нам відчувати себе в більшій безпеці, то я не бачу нічого поганого в тому, що мене кудись можуть не пустити. Якщо не пускають, значить, там, мабуть, небезпечно".

"На носі літо, курортний сезон, і я думаю, що створення якихось нових зон вже точно не додасть привабливості нашому селищу, - розповідає "Апострофу" мешканка Урзуфа Аліна. – Я не уявляю, як військові збираються перевіряти документи у всіх підряд, обмежувати людей, які ще захочуть приїхати до нас відпочивати? Та й хто приїде тоді?"

Читайте також

Кожен українець є мобілізаційним резервом: хто має йти воювати

Важлива деталь - на сьогодні в Україні немає потреби мобілізовувати абсолютно всіх

Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

Підвищення акцизів на пальне, яке пропонує уряд України, спричинить суттєве зростання цін, насамперед на бензин та дизель

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО