RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Дивні отруєння в українських школах: стало відомо про серйозні проблеми з розслідуванням НП

Фахівці досі не можуть встановити причину масових отруєнь дітей в українських школах. Ситуація ускладнюється відсутністю в Україні спеціалізованих лабораторій і застарілими методами визначення шкідливих речовин.

Про це "Апострофу" розповів лікар-токсиколог Володимир Саркісян.

Після виїзду на місце події в школи в Черкасах, Павлограді, Миколаєві, Харкові рятувальники ДСНС не виявили отруйних речовин ні в повітрі, ні у воді, ні в землі. За словами батьків постраждалих школярів, в діагнозі лікарів також відсутня інформація про токсини.

"Занадто мало даних для конкретних висновків.Це може бути будь-яка отруйна речовина, що переважно діє на нервову систему. Але це в тому разі, якщо симптоми об'єктивно такі, як говорять діти, адже одна справа – скарги дітей, а інша справа – клінічні симптоми, що реально проявляються", - пояснив Саркісян.

При цьому лікар також вказав на проблеми санітарно-епідеміологічної служби та ДСНС.

"Наша санітарно-епідеміологічна служба зараз в жалюгідному стані. Грубо кажучи, її розгромили. Спеціалізованих лабораторій просто немає. Нікому займатися цим. Клінічної діагностики отруєнь в Україні немає. Якщо посмертна діагностика отруєнь хоч якось була законодавчо регламентована і якось виконувалася, то прижиттєвої токсикології в Україні просто не було і немає досі. Фахівці ДСНС лише знають, як реагувати на якісь екстраординарні випадки, але вони не фахівці в діагностиці. У них є досить застарілі методи визначення в повітрі дуже обмеженого кола шкідливих речовин, але провести тонкий аналіз вони не можуть, та й немає затвердженої методики", - резюмував він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Діти падали кожної хвилини, дуже страшно: що стоїть за загадковими отруєннями у школах України.