RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Діти падали кожної хвилини, дуже страшно: що стоїть за загадковими отруєннями у школах України

Дивні отруєння відбулися в кількох містах України

Дивні отруєння відбулися в кількох містах України Фото: facebook.com/ulanasuprun

Українські школи охопила отруйна лихоманка. По всій країні школярі стали потрапляти на лікарняні ліжка в результаті отруєння невідомими речовинами. При цьому ні силовики, ні чиновники не можуть чітко пояснити, що відбувається з дітьми. У низці дивних подій розбирався "Апостроф".

Масові отруєння

Перший випадок отруєння стався 8 травня в Черкасах у школі №8 прямо під час лінійки.

"Було всім дуже погано. Діти падали кожної хвилини. Їх нудило, боліла голова, вони непритомніли. Там було дуже страшно. З мого класу знепритомніли 18 осіб. Мені пощастило, що я стояв у затінку, і зі мною нічого не трапилося", - розповідає "Апострофу" учень 8-ї школи Сергій Козоріз.

"Оскільки я вів цю лінійку, я запитав: що відбувається? Мені сказали: усе нормально, веди лінійку далі, - відзначає учень цієї ж школи Єгор Шнирук. – Після запитання, чому школа поводиться так, ніби нічого не відбувається, мені відповіли, що це "стадний інстинкт", і насправді отруїлося всього пару осіб, а решта просто "прикидаються". Так було доти, доки в шкільний двір не почали в'їжджати швидкі".

"Завучі та вчителі покликали нашого медбрата. Він почав приводити дітей до тями, але тих, кому було погано, ставало все більше і більше: спочатку двоє, потім вже тринадцять... - додає "Апострофу" учениця 8-ї школи Богдана Миронова. – Тих, хто нормально себе почував, відправили на уроки. А потім буквально за 15 хвилин дали дуже довгий дзвінок і почали евакуювати нас на задній двір школи. Ми всі були там, а швидкі їздили одна за одною, і поліції дуже багато було".

Врешті-решт до медиків за допомогою звернулося 59 осіб – 55 з них діти.

У цей же день стало погано і 19-ти учням школи №6 Новомосковська Дніпропетровської області.

"Коли приїхали журналісти, то директор школи сказав, що в усьому наша провина, що ми не поїли зранку, тому погано було. У підсумку в кущах школи знайшли балони з газом", - згадує учениця школи Аріна Іванова, коментуючи ситуацію "Апострофу".

Після НС у Черкасах дивні отруєння в школах прокотилися по всій країні. Так, 11 травня в Павлограді (Дніпропетровська область) у школі №15 невідомі розпилили "речовину невідомого походження, яка викликала першіння і кашель".

"Протягом шести хвилин була проведена евакуація учнів, вчителів та персоналу школи – близько 680 осіб", - відзначили в міськраді Павлограда.

Потім 14 травня невідомий газ розпилили в школі села Новоукраїнка Донецької області, 21 травня – у Миколаєві в школі №6, а 22 травня "вистрілив" Харків. У "першій столиці" в спеціалізованій школі №3 та ж картина: невідомий газ, невідомий порушник.

Евакуація дітей з харківської школи №3 Фото: facebook.com

"Учень розпилив якийсь газ з балончика. Учнів відразу евакуювали, тих дітей, яким стало погано", - розповіла міністр освіти Лілія Гриневич.

Версії

Примітно, що офіційних причин події у Черкасах влада так і не назвала. Звучали лише версії про "локальне розпилення невстановленої речовини", аварію на хімзаводі "Азот", витік отруйної речовини з території військової частини (знаходиться поруч зі школою), а в СБУ навіть розглядався варіант умисної диверсії.

"Ніхто нічого толком не говорить, - скаржиться Богдана Миронова. – Вчителі кажуть, мовляв, їм теж не сказали нічого, а наша директриса сказала: хто хоче знати, що сталося, нехай батьки йдуть до неї, і вона персонально кожному розкаже".

Яким чином невідома отрута потрапила в інші школи України, чиновники також не уточнюють.

У свою чергу Міносвіти спустило на обласні департаменти освіти, школи, технікуми і вузи лист, в якому закликало чиновників на місцях посилити охорону навчальних установ.

Фото: із відкритих джерел

У Харкові влада вже пообіцяла з нового навчального року взяти під охорону всі школи за рахунок коштів міського бюджету і почати встановлення камер відеоспостереження. У Києві місцева влада розпорядилася перевести всі школи і садки на посилений режим охорони.

А от у школі №8 у Черкасах, за словами учнів, після масового отруєння дітей додаткових заходів безпеки поки що не запровадили.

"Хоча можна було би повісити камери", - додає Сергій Козоріз.

Цікава деталь: "посилити охорону" в першу чергу Міносвіти доручило у "регіонах з підвищеним рівнем екстремістських і терористичних проявів". Значить, все-таки диверсія розглядається як основна версія отруйної лихоманки?

"Розмови про диверсії – це штучне нагнітання ситуації, - запевняє "Апостроф" екс-співробітник СБУ Іван Ступак. – Яка мета у диверсій? Виведення з ладу якихось об'єктів інфраструктури. А в школах це просто хуліганство. Соцмережами постійно ходять різні челенджі (змагання, спір, - "Апостроф"), тільки одні хороші, наприклад, пов'язані з віджиманнями, а інші можуть бути ось такі: хто більше розпилить отрути. Тим більше, зараз же час іспитів та ЗНО".

Втім, самі школярі версію про небезпечний для здоров'я челендж спростовують.

"Якби це зробили діти, тобто ми, старшокласники, то ми б між собою це обговорювали і ходили б собі спокійно в школу, знаючи, що нічого не буде. А так ми самі без поняття, що це було, і з побоюванням ходимо туди", - каже Богдана Миронова.

Правоохоронці порушили кримінальні справи за статтею "хуліганство", але в таке банальне пояснення не вірять самі батьки постраждалих школярів.

"Коли влаштовується хуліганська витівка, особливо підлітком, обов'язково потрібні глядачі, - говорить "Апострофу" Олег Головков, чия дочка постраждала від отруєння в Харкові. – Хлопчисько, коли робить якийсь, на його думку, широкий жест, самостверджується. Але в цьому разі отруєння пройшло без свідків, без слідів, і навіть ніякого балончика не знайшли. Тому я підозрюю тут серйозніші речі, ніж хуліганство".

Яким був токсин

Рятувальники ДСНС, які виїжджали на місце події в Черкасах, Павлограді, Миколаєві, Харкові, ніяких отруйних речовин на території шкіл не виявили.

"Результати експертизи не виявили нічого. Повітря чисте, вода чиста, як сльоза, земля теж без хімікатів. Як діти отруїлися – ніхто не знає", - скаржиться Єгор Шнирук.

Фото: Національна поліція України

"У лікарні в діагнозі токсин відсутній. Його не визначили. За довідкою від ДСНС – діючу речовину не визначено. Слідство поки не має даних про те, якою речовиною отруїлися діти, - додає Олег Головков. – Далі за аналізами своєї дитини я буду намагатися провести експертизу, щоб з'ясувати, якою ж саме була діюча речовина".

"Занадто мало даних для конкретних висновків, - каже "Апострофу" лікар-токсиколог Володимир Саркісян. – Це може бути будь-яка отруйна речовина, що переважно діє на нервову систему. Але це в тому разі, якщо симптоми об'єктивно такі, як говорять діти, адже одна справа – скарги дітей, а інша справа – клінічні симптоми, що реально проявляються".

На перший погляд здається досить дивним, що чиновники і спеціалізовані служби не можуть дати відповідь на питання: чим труять дітей у школах.

"Це або високий професіоналізм тих, хто труїв, або низький професіоналізм тих, хто визначав", - додає Головков.

"Але насправді тут немає нічого дивного, - підкреслює Володимир Саркісян. – Наша санітарно-епідеміологічна служба зараз в жалюгідному стані. Грубо кажучи, її розгромили. Спеціалізованих лабораторій просто немає. Нікому займатися цим. Клінічної діагностики отруєнь в Україні немає. Якщо посмертна діагностика отруєнь хоч якось була законодавчо регламентована і якось виконувалася, то прижиттєвої токсикології в Україні просто не було і немає досі. Фахівці ДСНС лише знають, як реагувати на якісь екстраординарні випадки, але вони не фахівці в діагностиці. У них є досить застарілі методи визначення в повітрі дуже обмеженого кола шкідливих речовин, але провести тонкий аналіз вони не можуть, та й немає затвердженої методики".

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу