RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

СБУ прийшла - гроші пропали: які речі зникають після обшуків спецслужб

Журналісти медіа-проекту "Заборона" оприлюднили історії трьох чоловіків, у яких після обшуків СБУ зникли цінні речі.

Інженер-програміст Андрій Кутьїн, якого СБУ звинуватила у контрабанді та незаконному поводженні зі зброєю, розповів журналістам, що під час обшуку у нього вилучили 36 тисяч доларів, зброю з дозволами і багато цінних макетів зброї, які він колекціонував. Вилучене внесли в протокол, але з часом замість грошей чоловік отримав розписку від знайомого, який нібито позичив їх у Андрія в той же день. Макети пообіцяли привезти, але повернули далеко не всі.

За словами Кутьїна, зникнення речей йому пояснили необхідністю "зробити керівництву подарунки". Пізніше чоловік побачив, що його макети виставлені на продаж в інтернеті.

На даний момент справа Кутьїна чекає остаточного рішення суду.

Моряк і колекціонер зброї Олексій Дем'янчук, який також був заступником командира батальйону "Січ" з озброєння і допомагав "Правому сектору", був затриманий за підозрою в причетності до міжнародного організованого угруповання торговців зброєю. Під час затримання в його квартирі вже проводився обшук і тільки через час туди прийшли старший син і дружина. За словами Дем'янчука, ввечері йому принесли протокол з переліком вилучених речей, де стояв його підроблений підпис.

Чоловік запевняє, що до обшуку у нього була колекція антикварних револьверів вартістю 200 тисяч доларів. Після повернення з СІЗО він зауважив, що зникла під час обшуку зброя продається в інтернеті. У приклад він наводить рідкісний револьвер Гассер, який Дем'янчук впізнав за індивідуальним номером і по барабану, який робили на замовлення.

Дем'янчуку інкримінують незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Також він говорить, що правоохоронці запропонували йому підписати заяву, що він не має претензій до торговця, який продавав його Гассер.

За його словами, в протокол занесли не всю вилучену зброю, а приблизно третина.

Обшук у військового Антона Примушка СБУ провела в 2015 році, коли чоловікові інкримінували нелегальну торгівлю зброєю. Тоді Примушко був начальником штабу батальйону "Київ-2". Чоловіка виправдав суд і справу закрили.

За його словами, під час обшуку у нього забрали бронежилети і розгрузки, робочий інвентар, приціли, окуляри нічного бачення, патрони, а також дитячі золоті хрестики і подружні кільця.

Примушко каже, після обшуку співробітників Служби безпеки України і прокуратури Шевченківського району Києва з дому зникли речі на суму понад 20 тисяч доларів. Все це не внесли в протокол, а перевірку з цього приводу прокуратура закрила.

Чоловік стверджує, що йому повернули не всі речі, які були вказані в протоколі вилучення. Зокрема, два карабіна повернулися без цінних прицілів. Також господареві не віддали патрони.

Колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун і екс-прокурор Володимир Петраковський підтвердили медіа-проекту, що випадки зникнення особистих речей під час обшуків не поодинокі. Ягун також зазначив, що таке явище притаманне правоохоронцям в цілому і він не пам'ятає випадків серйозного покарання для порушників серед силовиків.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Україні розігрався скандал через незаконний обшук в будинку у бізнесмена з Білорусі Тимофія Кохновіча.