RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

За грати на 180 років: у Греції посадили відомого українського музиканта

У п'ятницю, 20 липня, в Греції відомого українського музиканта івано-франківського гурту "Перкалаба" Сергія Шваюка засудили до 180 років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному перевезенні мігрантів.

Про це повідомляє slidstvo.info.

Відзначається, що такий же вирок отримав ще один українець - Петро Литвинчук.

"Рідні ув'язнених Шваюка і Литвинчука запевняють, що чоловіки не збиралися йти на злочин і в такій ситуації опинилися примусово. Мати Литвинчука розповіла, що вони поїхали до Туреччини на цілком законну роботу. Їм пропонували бути помічниками капітана на прогулянковій яхті", - йдеться в матеріалі.

За словами матері Литвинчука, незабаром, уже в Туреччині, роботодавці змусили українців перевозити на яхті мігрантів. Для цього невідомі озброєні люди погрожували Литвинчуку і Шваюку фізичною розправою.

"Коли їх затримала берегова охорона Греції, вони деякий час не знали, у чому їх звинувачують. Тут і вони постраждали, оскільки їх змусили керувати цією яхтою", - підкреслила вона.

У свою чергу, перекладач прокуратури міста Пірей Лідія Костів заявила, що, за грецьким законодавством, чоловіки вчинили правопорушення відразу за кількома статтями - незаконне перетинання кордонів країни ЄС, створення небезпеки для життя людей через перезавантаження яхти і відсутність рятувальних засобів.

"При затриманні у Петра і Сергія не було документів на керування яхтою", - сказала вона.

Грецький адвокат українців Захаріяс Кессес пояснив, що такі великі терміни обумовлені особливостями грецького законодавства. Він також розповів, що, крім Литвинчука та Шваюка, на яхті були ще 63 нелегальних мігранти.

"При оголошенні вироку за кожного нелегального мігранта можуть додавати 10-15 років. Спочатку їм загрожувало 630 років за гратами", - підкреслив він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі розповіли сумну історію про талановитого українця в Польщі.