RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Прийшли росіяни і стало гірше: названо умови життя в'язнів у тюрмі Криму після його окупації

У СІЗО окупованого Сімферополя ув'язнені живуть в жахливих умовах після того, як в 2015 році там змінилася адміністрація і в керівництво прийшли росіяни.

Про побут ізолятора розповів заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, який провів там майже три роки.

"Як такого медичного обслуговування там немає. Є черговий лікар, який від усіх хвороб прописує анальгін або аспірин, та й то – його неможливо докричатися. Уже тільки коли сусідні камери починають стукати по залізних дверях, тоді можна якимось чином отримати хоча б увагу. Писати заяви і чогось вимагати марно. Як там кажуть: які в тебе можуть бути права, якщо ти злочинець і сидиш у в'язниці? Навіть прописані правила розпорядку, наприклад, відвідування лазні раз на тиждень, не виконуються. Адміністрація, що залишилася ще з України, намагалася не посилювати прес і тиск на ув'язнених, але з серпня 2015 року адміністрація змінилася, прийшли росіяни і ввели додаткові решітки, з'явилися спецпризначенці, які під приводом перевірок заходили в камери і били людей. Перевірки проходять жорстко, ранкові переклики проходять з приниженням людської гідності, допускаються абсолютно необґрунтовані образи, тиск. Крім того, величезні проблеми з відвідуванням адвокатів. У СІЗО утримається понад 2 тисячі осіб, а адвокатських кімнат (це ті ж камери, тільки набагато менші) лише 12. Природно, це створює величезні черги, а ще й більша половина цих кімнат займається слідчими і прокурорами. Адвокати записуються в черги, і максимум на день в ізолятор проходить 6-7 адвокатів. І ці 6-7 повинні простояти з ранку і до обіду – і не факт, що зайдуть. Щоб адвокат потрапив до мене, хтось з моїх дітей або дружина займали чергу і стояли в ній кілька днів. За підсумком з адвокатом ув'язнені зустрічаються раз на місяць", - розповів Чийгоз.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Тріщини в стінах, прусаки в каші і сон по черзі: що відбувається в українських СІЗО.