RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

"Вбивство" Бабченка: з'явилися свіжі дані від ГПУ

Вину підозрюваних в організації замаху на російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка Бориса Германа і В'ячеслава Пивоварника доведено в повному обсязі.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Генеральної прокуратури України.

"Головним слідчим управлінням Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Головної військової прокуратури завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом готування до умисного вбивства громадянина Російської Федерації Аркадія Бабченка", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, слідство встановило, що з квітня по травень 2018 року "громадяни України Г. і П." (Борис Герман і В'ячеслав Пивоварник, - ред.) на замовлення спецслужб РФ готувалися до скоєння теракту - вбивства Бабченка із застосуванням зброї.

Повідомляється, що журналіст змушений був виїхати за межі РФ через постійні погрози життя в зв'язку з публічною критикою влади РФ і її керівників. Також повідомляється, що Пивоварник, перебуваючи з листопада 2017 року РФ, передавав Герману інформацію і гроші, необхідні для організації вбивства Бабченка.

У свою чергу, Герман зберігав удома і в автомобілі 12 одиниць зброї та боєприпаси. В кінці травня була проведена імітація вбивства Бабченко, а вже на наступний день правоохоронці затримали Германа, йому повідомили про підозру і заарештували.

У червні про підозру повідомили Пивоварнику, він також був оголошений в розшук, оскільки він ховається в РФ. У липні суд дозволив правоохоронцям затримати його і доставити в суд. Крім того, наголошується, що в серпні поточного року Герман уклав угоду зі слідством, він визнав провину і дав докладні свідчення про всі обставини підготовки ним спільно з Пивоварником на замовлення "кураторів" РФ до скоєння вбивства Бабченка.

У серпні суд затвердив угоду, і засудив Германа до 4,5 років в'язниці. Також в ГПУ спростували поширену інформацію, напередодні Пивоварником, про те, що підготовка до вбивства Бабченка нібито була "спецоперацією" СБУ, а він (Пивоварник, - ред.) насправді знаходиться в Чопі Закарпатської області.

"Зазначена інформація не відповідає дійсності, повністю спростовується зібраними органом попереднього розслідування доказами і є черговим фейком, поширеним спецслужбами Російської Федерації з метою спроби дискредитації правоохоронних органів України", - відзначили в ГПУ.

Разом з тим, в ГПУ додали, що досудове розслідування, спрямоване на встановлення інших співучасників, причетних до організації здійснення теракту, триває.

Детальніше про замах і інсценування вбивства Аркадія Бабченка читайте в матеріалі "Апострофа": Навіщо "вбили" Аркадія Бабченка: кілька незручних запитань і відповідей.