RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Напади на активістів в Україні: як просуваються розслідування найрезонансніших справ

У 2018 році в Україні сталася низка вбивств відомих громадських активістів. Відповідні справи досі розглядаються в судах.

Про найрезонансніших випадках сказано в матеріалі "Апострофа" Вбивства, герої-терористи і військовий стан: топ-10 політичних скандалів, що минає.

У перші дні поточного року суспільство сколихнула звістка про смерть правозахисниці Ірини Ноздровскої, тіло якої було знайдено під Києвом. За попередніми даними, у вбивстві Ноздровскої підозрюють Юрія Россошанського, батька Дмитра Россошанського, який на смерть збив сестру Ірини.

Ноздровська намагалася домогтися вироку для винуватця ДТП, за що отримувала погрози з боку Россошанського.

На даний момент ніхто не покараний в убивстві Ноздровскої, справа досі розглядається в суді. Затримано тільки Юрія Россошанського.

Влітку була вбита активістка і чиновниця Херсонської міськради Катерина Гандзюк. Її називали головним борцем з корупційними схемами в регіоні, що доставляло багато проблем місцевої влади. 31 липня її облили сірчаною кислотою, через що Гандзюк отримала більше 30% опіків тіла. У листопаді вона померла, тому справу про напад перекваліфікували в навмисне вбивство.

Можливим посередником між організаторами та виконавцями вбивства назвали помічника нардепа "Блоку Петра Порошенко" Миколи Паламарчука Ігоря Павловського. Справа досі не закрита, розслідування триває. Верховна Рада навіть створила тимчасову слідчу комісію для пошуку інформації про потенційних замовників вбивства Гандзюк.

31 липня був застрелений ще один активіст - екс-боєць АТО з позивним "Сармат" Віталій Олешко. Його вбили у дворі його будинку-готелю в Бердянську. У серпні підозрювані у вбивстві Олешко були арештовані, а в грудні був затриманий один із замовників. Не виключено, що "Сармат" був убитий через конфлікти з місцевими політичними авторитетами або на грунті бізнес-інтересів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стали відомі неприємні подробиці розслідувань нападів на активістів.