RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Катастрофа МН17 на Донбасі: бойовика, причетного до перевезення "Бука", випустили з в'язниці

Бойовики так званої ДНР звільнили з в'язниці колишнього "начальника служби тилу" Дмитра Купріяна, який був причетний до перевезення бойової машини "Бук", з якої збили на Донбасі пасажирський Boeing 777.

Про це повідомляють Українські новини.

За даними СБУ, бойовик Купріян з позивним "Батя" організував викрадення в липні 2014 року трейлера для перевезення ЗРК "Бук". Саме з нього 17 липня 2014 року в Донецькій області був збитий літак рейсу МН17 Malaysia Airlines.

Нагадаємо, Купріян був затриманий українськими правоохоронцями під час перетину державного кордону в грудні 2015 року. У грудні 2017 року він його засудили до 5 років позбавлення волі та до нього було застосовано "закон Савченко".

Зазначають, що термін ув'язнення Купріяна закінчився 20 червня поточного року. Через погане поводження під вартою суд встановив за ним адміністративний нагляд строком на 1 рік. Купріян зобов'язаний в нічний час знаходиться вдома і 4 рази на місяць відзначатися в поліції. Також йому заборонено відвідувати ресторани, кафе, бари, магазини з метою придбання спиртних напоїв.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області зазнав аварії пасажирський Boeing 777 рейсу МН17, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, у результаті чого загинули всі 298 осіб.

28 вересня 2016 року в Нідерландах міжнародна слідча група оголосила проміжні підсумки розслідування: пасажирський лайнер був збитий з комплексу "Бук", привезеного з Російської Федерації, з території, підконтрольної проросійським бойовикам.

Встановлено, що після катастрофи літака знаряддя повернули в Росію. Версії про причетність українських військових до катастрофи слідчі відкинули. Незабаром з'ясувалося, що "Бук" привезли на Донбас з Курської області, де базується 53-тя бригада Збройних сил РФ.

У травні 2018 року Нідерланди і Австралія офіційно звинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17.

19 червня 2019 рокуміжнародна слідча група в Нідерландах оголосила підозри чотирьом причетним до катастрофи рейса MH17 - екс-"міністру оборони" ДНР Ігорю Гіркіну, екс-"главі розвідки" ДНР Сергію Дубинському, колишньому російському офіцеру Олегу Пулатову і громадянину України, командиру розвідувального батальйону "ГРУ" ДНР Леоніду Харченку.

Російська Федерація всі звинувачення на свою адресу називає голослівними і запевняє, що доказів провини її військових у катастрофі Boeing 777 на Донбасі немає, відповідальність за трагедію вона покладає на Україну.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Як повідомляв "Апостроф", голландське телебачення Nieuwsuur назвало прізвища нових підозрюваних у справі катастрофи Boeing рейсу MH17 на Донбасі.