RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Поліція прикриває вбивць: відео та нові факти загадкової загибелі підлітка під Черніговом

У справі про вбивство 14-річного Дениса Чаленка в місті Прилуки Чернігівської області немає ніяких зрушень.

Про це повідомили батьки підлітка Віктор і Світлана Чаленко, а також адвокати, що представляють інтереси потерпілих у цій справі, на прес-конференції в УНІАН.

З моменту смерті підлітка пройшло вже півроку, проте поліція не знайшла жодного підозрюваного. У зв'язку з цим у адвокатів потерпілої сім'ї виникло безліч запитань.

"Я спілкувався з багатьма людьми в Прилуках. Багато з них кажуть, що справа гальмується поліцією Прилук, якій відомо, хто є вбивцею цієї дитини. За ці півроку ні Головне слідче управління поліції, ні ДБР не зробили ніяких дій, щоб встановити істину в цій справі", - сказав адвокат Володимир Білик.

За його словами, відкрито вже 5 кримінальних проваджень, в рамках яких ДБР розслідує можливу причетність місцевих правоохоронців до вбивства підлітка. Білик зазначив, що батьки і адвокати зверталися до ДБР з проханням надати можливість ознайомитися з матеріалами цих справ і про проведення слідчих дій, але бюро не пішло їм назустріч.

У той же час інший адвокат сім'ї Чаленко Сергій Нестеренко заявив, що місцева поліція і судмедексперт з самого початку підробляли матеріали справи про вбивство. За словами захисника, біля знайденого тіла Дениса лежали навушники, але в протоколі огляду місця, де було знайдено тіло, слідчий записав, що навушники були у нього в кишені, що нібито він йшов по залізничній колії в навушниках і не почув, що наближався потяг. А в справі йдеться, що підлітка збив рухомий склад. Пізніше в морзі навушники нібито знайшли під курткою підлітка. Захисник підкреслив, що видно фальсифікацію, щоб закрити справу як нещасний випадок.

"Працівники місцевої поліції знищують всі докази з місця події і створюють штучні докази під нещасний випадок. У нас є маніпуляції з навушниками: на фотографіях з місця події навушники лежать збоку, а в протоколі огляду слідчий написав, що вони в кишені, а в морзі хтось з поліцейських поклав навушники під куртку. Всі ці службові підроблення встановлено, відкрито кримінальне провадження в ДБР, але ДБР чомусь нічого не робить", - сказав захисник.

Також він додав, що знайдені навушники взагалі не належали Чаленко.

"Це були дешеві навушники, в той час як у постраждалого вдома було кілька пар навушників набагато кращої якості, якими він користувався", - зазначив Нестеренко.

Також він повідомляв, що на місце приїжджав кінолог з собакою, але собаку не пустили по сліду. Такі дії могли б допомогти встановити, звідки потерпілий прийшов, зібрати докази. У той же час адвокат зазначив, що матеріали справи фальсифікував також і місцевий судмедексперт, який у висновках написав, що не виключає, що дитину збив потяг, хоча наступна експертиза, проведена в Києві, виключила це.

Нестеренко додав, що з тіла загиблої дитини судмедексперт видалив в шести місцях шматки шкіри, в тому числі і на лопатці, яка була зламана невстановленим експертами предметом. Адвокат вважає, що таким чином експерт приховав докази, що потерпілий мав вогнепальне поранення в лопатку ще коли був живий.

В цілому, за словами Нестеренка, місцевий судмедексперт зробив все, щоб приховати докази і ускладнити роботу інших експертів, які проводили експертизу тіла Чаленко в Києві.

Минулого тижня провели на місці слідчий експеримент. На залізничну колію 6 разів клали три манекена людини, але поїзд, задіяний в експерименті, ні разу не зачепив ці манекени. Як заявив Нестеренко, це показало, що трагедія не відноситься до нещасного випадку. Адвокат наполягає, що тіло хлопця спеціально принесли на рейки, щоб зімітувати наїзд поїзда. Зловмисники планували, що склад наїде на нього і тіло розірве. Однак не врахували переведення часу.

За словами Нестеренка, в той час йшов вантажний потяг на маленькій швидкості. Як встановило слідство, він не міг стати причиною смерті підлітка. Згідно з висновками експерта, на момент проходження вантажного поїзда Чаленко вже кілька годин був мертвий.

Нестеренко також повідомив, що слідчі з Прилук дізналися пароль мобільного телефону підлітка і здійснювали з ним якісь маніпуляції, не зафіксовані документально. Він припустив, що пароль слідчі могли дізнатися у близьких друзів потерпілого.

Захисники сім'ї Чаленко і самі батьки вбитого хлопця заявляють, що місцева поліція Прилук всіляко прикриває вбивць, залякує свідків і знущається над потерпілими, стверджуючи, що, коли вони врешті-решт заспокояться, справу можна буде кваліфікувати за статтею Кримінального кодексу про нещасний випадок.

Батьки Дениса закликали президента Володимира Зеленського та генерального прокурора Ірину Венедиктову звернути увагу на справу про вбивство Чаленко, і щоб Венедиктова взяла розслідування цієї справи під особистий прокурорський контроль.

Як повідомляв "Апостроф", під нігтями загиблого школяра з Прилук Дениса Чаленка знайшли епітелій чужий шкіри, в зв'язку з чим провадження розслідують як умисне вбивство.