RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Бойовики ДНР "заарештували" ключового фігуранта справи про катастрофу MH17: у чому його звинувачують

В окупованому Донецьку в березні 2020 року було заарештовано Леоніда Харченка, який є ключовим фігурантом справи про катастрофу малайзійського Боїнга МН17.

Як повідомляє "Апостроф" з посиланням на BBC, Харченко є одним з чотирьох обвинувачених у справі, яке в даний момент розглядає суд в Нідерландах. Там йому вже пред'явили офіційні звинувачення в причетності до збиття літака, а сам суд у справі почався на початку березня.

У 2014 році, коли збили малайзійський літак, Харченко був командиром одного з розвідпідрозділи ГРУ "ДНР".

За даними агентства, Харченка затримали 11 березня біля його будинку в Донецьку. Після цього його заарештували, але зовсім по іншій кримінальній справі.

8 травня арешт Харченка продовжили ще на два місяці і в даний момент він знаходиться в СІЗО Донецька.

Як кажуть знайомі з ситуацією джерела, окупанти таким чином хочуть ізолювати колишнього розвідника.

"Звинувачення смішні - нібито участь в незаконному обшуку в 2014 році і незаконне зберігання зброї. По першому пункту у потерпілих до нього претензій немає. За другим - цей пістолет йому в 2019 році видали в міністерстві держбезпеки для забезпечення особистої безпеки у зв'язку зі справою МН17" , - кажуть люди з його оточення.

Бойовики вважають, що взявши його під варту вони зможуть виключити варіант викрадення спецслужбами України.

"Харченко до останнього жив спокійно в Донецьку і не підозрював, що з ним може таке статися. Можливо, його таким жорстоким чином охороняють, але це дуже дивний метод убезпечити людину", - говорять в оточенні бойовика.

Нагадаємо, що Росія створила в Європі цілий ряд організацій для дискредитації результатів розслідування по збитому на Донбасі Boeing MH17.