RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Немає документів: в Україні зробили важливу заяву через катастрофу МАУ в Ірані

Заяви влади Ірану про те, що розслідування катастрофи літака МАУ завершено, не підтверджуються ніякими документами або діями, тому викликають сумніви.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін в ефірі телеканалу "Україна 24".

«Розраховуємо, що іранська сторона перейде до реальних справ. Ми перебуваємо на постійному зв'язку c іранською владою і керівництвом ICAO. Іран досі не передав "чорні скриньки", і саме з цим я пов'язую медійну активність. Специфіка дипломатії в даному випадку в тому, що ми повинні вірити підписаним документам, а не красивим словам", - сказав чиновник.

Він додав, що зараз Іран наполягає на людській помилці як причині катастрофи, але українська сторона вважає, що без завершення кримінального процесу, технічних експертиз та без передачі "чорних скриньок" некоректно говорити про повноцінне розслідування.

"На сьогоднішній день ми знаходимося в процесі переговорів, пройшли подібний досвід з РФ, і з самого початку формували переговорну позицію, яка може бути використана в світових інстанціях. Хотів би вірити, що Іран зацікавлений в якнайшвидшому завершенні процесу, але ця позиція не підтверджується офіційними документами іранської сторони", - сказав Єнін.

Він підкреслив, що Україна в перші дні після катастрофи направила ноту, де було сформовано вимоги щодо забезпечення розслідування, щодо гарантій неповторення подібних ситуацій у майбутньому. Також там йшлося про переговорний процес і про компенсації родичам та авіакомпанії.

"Сьогодні ми бачимо тільки позитивні медійні сигнали, іншого не спостерігаємо", - сказав Єнін.

У Міністерстві закордонних справ Ірану раніше заявили, що розслідування катастрофи українського літака Boeing авіакомпанії МАУ майже завершено, а "чорні скриньки" не містять цінної інформації.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Ірані зробили цинічну заяву про збиття літака МАУ.