RU  UA

Ситуація виглядає тривожно: еколог вказав на дивний нюанс зі стрибком радіації в Чорнобилі

Увечері 25 листопада, після перевантаження відпрацьованого ядерного палива з Чорнобильської АЕС (ЧАЕС) в нове сховище, активісти зафіксували величезні скачки радіаційного забруднення. Еколог звернув увагу на тривожний момент.

Свою думку з приводу інциденту в ефірі програми Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV висловив еколог Олександр Коваль.

Він зазначив, що на даний момент єдина версія і єдине пояснення стрибка радіації - це метеорологічна перевірка датчиків.

"Виникає питання, чому про це не повідомили заздалегідь? Всі знають, що зараз фактично весь світ стежить за тим, що відбувається в Чорнобилі. І це було завжди. Згадайте, що було навесні, коли там були пожежі. Тому, звичайно, про це слід було б повідомити заздалегідь", - сказав Коваль.

Крім того, все збіглося з відкриттям сховища - це досить дивний збіг, вважає еколог.

Разом з тим, ця зона є закритим об'єктом, тобто тільки Держуправління фактично всім там керує. Воно має доступ і уповноважене вести там ці роботи. Це не просто об'єкт, на який екологи можуть приїжджати, заміряти, спостерігати. Простих людей туди просто не пускають.

"Але, на жаль, ще немає ніяких заяв від Держекоінспекції. Як ми пам'ятаємо, під час пожеж Держекоінспекція була досить активною. Зараз їх сторінка на Facebook мовчить. Так само і сайт мовчить. Хотілося б для заспокоєння людей побачити реакцію Держекоінспекції в першу чергу. Тому, звичайно, тривога така присутня ", - прокоментував інцидент Коваль.

Він додав, що може бути безліч варіантів і безліч припущень з приводу події. Навіть було припущення, що щось транспортували в це сховище - якісь забруднені матеріали. Однак деякі фахівці говорять, що неможливо було отримати такі величезні перевищення навіть при транспортуванні.

"Припущень може бути дуже багато, але важливо, щоб зараз влада комунікувала вчасно, відкрито і в повній мірі. Пояснювала людям, що відбувається. І якщо такі регламентні роботи проводяться, то про це повинні говорити заздалегідь, щоб люди були готові, і не було цих історій. Зараз дійсно екологічне співтовариство цим всім стурбоване. Все виглядає досить тривожно", - констатував Коваль.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": На Чорнобиль виділяються такі гроші, що можна вести трансляцію під кожним деревом - еколог.