RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На Чорнобиль виділяються такі гроші, що можна вести трансляцію під кожним деревом - еколог

Еколог Олександр Коваль прокоментував інформацію про підвищену радіацію в зоні ЧАЕС

Еколог Олександр Коваль прокоментував інформацію про підвищену радіацію в зоні ЧАЕС ЧАЕС Фото: Getty images

Пізно увечері 25 листопада у ЗМІ з'явилося повідомлення, що після перевантаження відпрацьованого ядерного палива з Чорнобильської АЕС (ЧАЕС) в нове сховище активісти зафіксували величезні стрибки радіаційного забруднення. Вранці 26 листопада у Державному агентстві України з управління зоною відчуження заявили, що рівень радіації знаходиться в межах допустимих норм. Чому відбулася така ситуація, спричинивши паніку у ЗМІ, в ефірі програми Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів еколог ОЛЕКСАНДР КОВАЛЬ.

- Чергові повідомлення про зростання радіаційного фону у зоні відчуження змушують понервувати, хоча нам кажуть, що все гаразд. Ви можете пояснити причину таких стрибків радіаційного фону?

- Поки що єдина версія і єдине пояснення, яке ми побачили – це метрологічна перевірка цих датчиків.

Виникає питання, чому про це не повідомили завчасно? Всі знають, що зараз фактично весь світ стежить за тим, що відбувається у Чорнобилі. І це було завжди. Згадайте, що було навесні, коли там були пожежі. Тому, звичайно, про це варто було повідомити завчасно.

Плюс, це все збіглося з цим відкриттям сховища - це досить дивний збіг. Плюс, як ми знаємо, ця зона є закритим об’єктом, тобто є тільки Держуправління, яке фактично керує там всім. Воно має доступ, і воно уповноважене вести там ці роботи. Тобто це не простий об’єкт, на який екологи можуть виїхати, заміряти, подивитися. Простих людей туди просто не пускають.

Але, на жаль, ще немає ніяких заяв від Держекоінспекції. Як ми пам’ятаємо, досить активною Держекоінспекція була під час пожеж. Зараз їх сторінка на Facebook мовчить. Так само і сайт мовчить. Хотілося б для заспокоєння людей побачити реакцію від Держекоінспекції насамперед. Тому, звичайно, тривога така присутня.

У нашій країні може бути безліч варіантів і безліч здогадок. Навіть було припущення, що це щось транспортували в це сховище – якісь забруднені матеріали. Деякі фахівці кажуть, що неможливо було отримати такі величезні перевищення навіть при транспортуванні. Тобто теорій дуже багато.

Ми бачимо, що у зоні постійно ловлять якихось грибників, металошукачів. Пам’ятаємо історію про утилізацію ядерної зброї. Тому, звичайно, припущень може бути дуже багато, але важливо, щоб зараз влада комунікувала вчасно, відкрито і в повній мірі. Пояснювала людям, що відбувається. І якщо такі регламентні роботи проводяться, то про це нам мають казати завчасно, щоб люди були готові, і не було цих історій. Зараз дійсно екологічна спільнота цим всім стурбована. Все виглядає досить тривожно.

- Наскільки різняться радіаційні фони, зафіксовані зараз, і ті, які фіксували під час пожеж у Чорнобилі? Що було небезпечніше?

- З моєї точки зору, те, що відбулося навесні, було набагато небезпечніше. Хоча зараз датчики показують в сотню разів більше перевищення. Але, на мою думку, якби там дійсно стався величезний викид радіації, то вже б і західні ЗМІ, і інші контролюючі органи про це дізналися. Ви пам’ятаєте, що тоді була реакція навіть від США.

В принципі, я сподіваюся, що це дійсно якісь регламентні роботи, а не якась аварія. Хочу зазначити, що, на відміну від інших об’єктів, на Чорнобильську зону виділяються величезні гроші з держбюджету, виділяються гроші з міжнародних фондів. Там вже можна було під кожним деревом і датчик поставити, і камеру, і в режимі онлайн 24/7 спостерігати за тим, що відбувається. На зону відчуження навіть цілий бюджет України за всі ці роки було витрачено. І сховища ці побудували, і накриття побудували. Там величезна кількість грошей, тобто проблем із фінансуванням там точно немає.

- Подібні повідомлення з'являються не вперше. Як ви вважаєте, чому це трапляється? Чи має це якесь підґрунтя чи це просто якісь вкидання?

- Цією інформацією, як і будь-якою такою інформацією, можна маніпулювати. Але потрібно бути уважним і обережним. Світова спільнота насамперед турбується за радіаційну безпеку. Можливо, за сміття наше вони не так переживають, а за радіаційну безпеку вони хвилюються, тому що це загрожує Європі і всьому світу. Міжнародні органи слідкують за цією ситуацією, тому що це загроза не лише локальна для України, як ми бачимо з річками, сміттєзвалищами тощо. Це загроза глобальна.

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ