RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Бойовик з ПВК "Вагнера" розповів про торгівлю нагородами і мародерство

Росіянин Марат Габідуллін, що пройшов в складі ПВК "Вагнера" шлях від рядового до командира розвідувальної роти, розповів про мародерство і торгівлю нагородами під час війни в Сирії.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Медуза" в зв'язку з написанням книги мемуарів.

"З 2017 року з'явилися особистості, які просто "домовлялися" зі своїми командирами на медалі. Саме командир роти ж представляє бійця до нагороди. Але на яких підставах отримує орден водій командира загону, якщо і сам командир ніколи не з'являється на передовій? Нагороджували і ділків, які вчасно мародерку цінну вхопили - і поділилися з командиром. Хоча в збройних силах таке теж є", - розповів Габідуллін.

За його словами, вагнерівці займалися мародерством в Пальмірі.

"Ми не були кришталево чистими. Балувалися. У штабах на Хаяні і на" Танкодромі", наприклад, стояли давні камені, які ми забрали з Пальміри - масового характеру це, правда, не носило. Я у свій час займав приміщення, де на полиці стояв [сколений] барельєф. сколовся, думаю, з майданчика верхнього з однієї з колон - і там [на барельєфі] якісь знаки були зображені - можливо, писемність", - расскзал Габідуллін.

При цьому він зазначив, що зараз керівництво ПВК готує для участі у військових кампаніях людей, у яких "геть відбито власну думку".

"Велика частина командирів рівню своєї посади абсолютно не відповідають. А ветерани, які до сих пір залишаються в цьому формуванні, для себе вирішили: "Гаразд, пробуду як-небудь командіровочку. Основне завдання - вижити". Вижити, розумієте? Про перемогу вже не думають", - заявив вагнеровец.

Як повідомляв "Апостроф", в квітні 2020 року в мережу потрапило відео, як вагнеровци звірячому вбивають сирійця. Спочатку його били кувалдою, а потім відрізали голову.