RU  UA

Викрадали людей на вулиці: в Одесі викрили діяльність центру реабілітації

Правоохоронці на Одещині викрили незаконний реабілітаційний центр для алко- та наркозалежних. Працівники закладу викрадали людей на вулиці та примусово утримували їх на лікуванні.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 18:00 на Апостроф TV.

Над пацієнтами знущалися, не давали спілкуватися з рідними та морили голодом. Жертвами аферистів стали кілька десятків людей, серед яких і неповнолітні.

Зловмисники облаштували псевдо-реабілітаційний центр для алко- та наркозалежних. Вони обіцяли, що за пацієнтами доглядатимуть лікарі, а умови у медзакладі будуть, наче у санаторії.

"Я люблю пиво, і моя мама вирішила мене підлікувати. Домовилася з реабілітаційним центром. Мене вкрали. Насильно тримали в будинку. Не можна було пересуватися без дозволу", - розповіла одна з пацієнток закладу.

"Ми наважилися на цей центр лише через добрі наміри для своєї дитини. Але ті умови, які пропонував цей директор центру, були далеко не такими, якими він їх описував", - скаржиться мати жертви аферистів.

Про медичний догляд у фіктивному медзакладі навіть і не йшлося. Залежність з пацієнтів вибивали силою та голодом.

"Нас не випускали на вулицю подихати, змушували працювати. Їжа там огидна була, постільна білизна, ну бомжатня там була. Ніякого медичного обслуговування", - зазначив пацієнт центру.

"Мене утримували в центрі силою, чинили фізичний і моральний тиск на мене. Допомоги ніякої медичної не надавали, відмахувалися рукою. Говорили: ти прикидаєшся, тобі все здається", - заявила ще одна пацієнтка.

За утримання в таких умовах аферисти брали до кількох десятків тисяч гривень. У поліцію про підпільний бізнес заявив колишній пацієнт псевдо-центру.

"На теперішній час встановлюються інші особи, причетні до вказаних злочинів: наглядачі, охоронці, група з примусової доставки залежних. Двох осіб - 33 та 37-річного жителів міста Одеси - затримано", - наголосив заступник начальника Слідчого управління ГУ НП в Одеській області Вадим Швець.

За викрадення та примусове утримання людей злочинцям загрожує до 10 років в'язниці.