RU  UA

Під Черкасами лікарка торгувала ковід-сертифікатами, але одного "покупці" не врахували

На Черкащині кіберполіція викрила схему виготовлення фіктивних COVID-паспортів. Зловмисники продавали міжнародний сертифікат про вакцинацію з неправильно введеною інформацією за кілька тисяч гривень.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 14:00 на Апостроф TV.

Підробкою сертифікатів про вакцинацію займалися в одній із лікарень сімейної медицини на Черкащині. Замовлення медпрацівники приймали у мессенджерах. За послуги вони просили 5 тисяч гривень.

"Це на понеділок. Телефон один на двох. Гроші трохи пізніше скину", - йдеться в листуванні.

Спілкування з охочими придбати псевдо-сертифікати вела знайома сімейної лікарки. Разом вони обіцяли клієнтам внести дані про щеплення в електронний реєстр.

"Однак жінка цілеспрямовано робила помилки під час внесення даних клієнтів. Внаслідок цього медична довідка не генерувалася у додатку "Дія". Натомість медпрацівниця видавала паперові ковід-сертифікати, завірені власною печаткою", - наголосила старший інспектор з ОД Департаменту кіберполіції НПУ Анна Селезньова.

Поліцейські провели обшуки і в кабінеті лікаря, і в квартирах правопорушниць. Вони вилучили печатки, копії документів і медичних декларацій, банківські картки, мобільні телефони й оформлені COVID-сертифікати.

"Сертифікати, які роздруковуємо, я роздруковую із того, що вже введено в комп'ютер. Але так як роздруковую це я, і підписую своїм ключем я, то там стоїть моє прізвище", - зізналася лікарка.

За скоєне жінкам загрожує до шести років в'язниці. Нині поліція розшукує тих, хто замовляв фіктивні сертифікати.