RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Дискредитували Україну та ЗСУ: СБУ ліквідувала ботоферми РФ, фото

Кіберфахівці СБУ заблокували ще дві ботоферми в Україні, а саме на Київщині та в Одесі. Майже сім тисяч акаунтів використовували для дискредитації ЗСУ та уряду, виправдання збройної агресії Росії проти України, а також розхитування суспільно-політичної ситуації в країні.

Про це повідомляє СБУ.

Так, у Київській області затримали 24-річного уродженця Запорізької області, що створив майже п'ять тисяч таких акаунтів та адімністрував їх. Фейкові акаунти він реєстрував через електронні поштові сервіси РФ та віртуальні номери мобільних операторів Росії та Білоруси. Іноді підозрюваний використовував підроблені документи українців для верифікації акаунтів.

Такі акаунти уродженець Запорізької області здавав в оренду або продавав, використовуючи банківську карту. Його "клієнти" - представники піар-підрозділів політичних партій та росіяни, які викладають в українському інформаційному просторі деструктивний та провокаційний контент.

За результатами обшуків у нього вдома, СБУ вилучили комп’ютерну техніку, із доказами незаконної діяльності, а також спеціальне програмне забезпечення.

Фото: ssu.gov.ua

На даний момент вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру за ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) ККУ.

Водночас в Одеській області працівники СБУ виявили чотирьох місцевих жителів, які створювали та просували фейкові акаунти у соцмережах і месенджерах для того, щоб розповсюджувати дезінформацію та фейки з фронтів. "Клієнтами" були люди, що перебувають на російській території.

Фото: ssu.gov.ua

За результатами обшуків, правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, чотири сервери, понад 250 USB-модемів та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності, банківські картки, куди кидали гроші "клієнти" за "послуги", а також понад 400 SIM-карток мобільних операторів.

За даними СБУ, після експертизи буде підійматися питання щодо повідомлення їм підозр за двома статтями ККУ: ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку).

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

Нагадаємо, Служба безпеки України викрила зрадницю, яка передавала спецслужбам Росії інформацію про розташування військових об'єктів та техніки ЗСУ вздовж лінії фронту в Донецькій та Запорізькій областях, отримані від свого чоловіка-військового.