RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Запорізька АЕС повністю знеструмлена: чим це небезпечно

12 жовтня країна-терорист Росія нанесла ракетні удари по підстанції "Дніпровська" на Дніпропетровщині, унаслідок чого Запорізька АЕС повністю знеструмлена, що загрожує безпечній роботі станції й посилює ядерну небезпеку.

Про це повідомили в НАЕК "Енергоатом".

"Сьогодні зранку, 12 жовтня о 08:59, внаслідок ракетного обстрілу російськими військами була пошкоджена підстанція "Дніпровська" у Дніпропетровській області. В результаті аварійно відімкнулася лінія зв’язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська. Відтак Запорізька АЕС опинилася повністю знеструмленою. В автоматичному режимі увімкнулись дизель-генератори", – написали там.

Читайте також: Росіяни викрали заступника гендиректора ЗАЕС: намагаються вивідати особисті дані працівників

Енергоатом терміново відправив на Запорізьку АЕС партію дизельного палива для генераторів, робота яких залежить саме від нього, однак російські окупанти не пропускають колону вантажівок, створюючи загрозу ядерної небезпеки.

"Російські обстріли й пошкодження енергетичної інфраструктури, що пов’язані з роботою атомних станцій, є таким самим проявом ядерного тероризму, як і безпосередні обстріли ЗАЕС, та призводять до таких самих наслідків і загроз радіаційної аварії. Окупанти продовжують нехтувати ядерною та радіаційною безпекою найбільшої в Європі АЕС, загрожуючи світу радіаційною катастрофою", - пояснили фахівці.

На знеструмлення ЗАЕС унаслідок терористичних дій російських окупантів відреагував гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

"Наша команда з Запорізької атомної електростанції повідомила мене сьогодні вранці, що станція вдруге за п’ять днів втратила все зовнішнє живлення. Його резервні дизель-генератори тепер забезпечують електроенергією його функції ядерної безпеки та безпеки. Ця неодноразова втрата електроживлення ЗАЕС за межами майданчика викликає глибоке занепокоєння і підкреслює нагальну потребу в зоні ядерної безпеки та безпеки навколо станції", – зазначив Гроссі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що днями через російські обстріли Запорізька АЕС була знеструмлена.