RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Названо стратегічні райони, які має звільнити Україна найближчим часом

Президент Росії Володимир Путін не відмовиться від планів захопити Україну, навіть у разі припинення вогню або іншого врегулювання. Україні необхідно повернути певні райони, щоб забезпечити свою довгострокову безпеку та економічну життєздатність.

Такі висновки оприлюднив американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Україна має опиратися спокусі заморозити лінії бойових дій таким чином, щоб не дозволити створити умови для відновлення конфлікту на умовах Росії", - зазначили аналітики.

Херсонська область

Якщо Україна відновить контроль над усім західним берегом річки Дніпро, росіяни, ймовірно, відмовляться від наземних атак на південний захід. Тому довготривала обороноздатність Миколаєва, Одеси та всього українського узбережжя Чорного моря значною мірою залежить від звільнення західного Херсона. При цьому річка Дніпро має бути не першою лінією оборони України, а останньою.

Запорізька область

Запорізька атомна електростанції (ЗАЕС) в окупованому Енергодарі забезпечувала значну частину електроенергії України до вторгнення 2022 року, і її втрата вимагатиме значних інвестицій для заміни потужностей, і, можливо, перепроектування елементів української електромережі. Тому визволення Енергодару має вирішальне значення.

Донбас

Повернення Донбасу під контроль Києва необхідне для відновлення української економіки. Це включає визволення Україною Маріуполя, а також автомобільних та залізничних мереж на північ через Волноваху у бік Донецька та на захід у бік Мелітополя та Запоріжжя. Для встановлення надійного українського контролю над Маріуполем необхідно звільнити хоча б частину земель, захоплених у 2014 році. Для відновлення економіки необхідно також звільнити промислові міста Донецьк, Сєвєродонецьк та Луганськ.

Є також кілька стратегічно важливих територій на північному сході України: міста Сватове, Старобільськ та Біловодськ розташовані на великих транспортних розв'язках, контроль над якими частково визначає, які бази у самій Росії окупанти можуть використовувати для прямої підтримки майбутніх нападів на Україну.

Читайте також: ЗСУ знищили найдорожчий танк Росії: відео

Крим

Кримський півострів є стратегічно важливим як для НАТО, так і для України. Російські окупанти розміщують протиповітряні та протикорабельні ракети на 325 кілометрів західніше.

Це дозволяє Росії розміщувати авіацію в Севастополі приблизно на 300 кілометрів на захід від авіабази на території РФ. Ці відмінності мають велике значення для масштабу та розмаху повітряної та ракетної загрози, яку Росія може представляти для південно-східного флангу НАТО, а також для здатності Росії підготувати та підтримати майбутні вторгнення в Україну.

Ключові висновки аналітиків ISW:

  • Декілька російських джерел повідомили про відновлення українських атак на Херсонському напрямку, а українські джерела повідомили про більшу, ніж у середньому, кількість щоденних обстрілів і ракетних ударів, але українські сили зберігають оперативну мовчанку.
  • Українські військові представники заявили, що Росія бреше, стверджуючи, що її армія нібито в останні кілька днів захопила кілька міст неподалік Бахмута. Українські сили тримають свої позиції. Росіяни, ймовірно, фальсифікують заяви про настання в районі Бахмута, щоб зобразити свої успіхи як мінімум в одному секторі на тлі втрат, що тривають на північному сході і півдні України.
  • Головне розвідувальне управління України оголосило нагороду у розмірі 100 тисяч доларів за затримання екс-головника "ДНР" Ігоря Гіркіна і підтвердило його присутність в Україні.
  • Російських військових та техніку продовжують перекидати до Білорусі.
  • Російська окупаційна влада в Херсоні посилює фільтраційні заходи проти українських партизанів і активізує зусилля з евакуації персоналу з Херсона до Криму.
  • 16 жовтня невідомі напали на військкомат у Підмосков'ї з коктейлем Молотова.
  • Місцева влада в Краснодарському краї має намір мобілізувати ще 1000 осіб до грудня 2022 року, що суперечить заяві Путіна про те, що мобілізація завершиться до кінця жовтня 2022 року.
  • Погане медичне обслуговування як у передових, так і в тилових російських підрозділах посилює і так серйозні проблеми з моральним духом.

Як повідомляв "Апостроф", на тлі інформації про постачання Іраном неназваної кількості ракет малої та середньої дальності до Росії, міністр у справах діаспори Ізраїлю Нахман Шай закликає надати Україні військову допомогу.