RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

ЗСУ за добу відбили дев'ять спроб штурму окупантів: зведення Генштабу

Йде 239-й день повномасштабної війни з російськими окупантами, ворог продовжує наступати на Бахмутському та Авдіївському напрямках. За добу українські воїни відбили атаки росіян у районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Бахмут, Бахмутське, Кліщіївка, Красногорівка, Новомихайлівка, Невельське, Опитне та Мар'їнка Донецької області.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Минулої доби армія РФ завдала 11 ракетних і 28 авіаційних ударів, здійснила понад 65 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Від ударів окупантів постраждали понад 25 населених пунктів:

  • Бурштин - Івано-Франківська область,
  • Ладижин - Вінницька область,
  • Зеленодольськ - Дніпропетровська область,
  • Сіверськ, Слов'янськ та Терни - Донецька область,
  • Значкове - Запорізька область,
  • Давидів Брід – Херсонська область.

Обстріли росіяни вели з використанням крилатих, авіаційних та зенітних керованих ракет. Крім того, ворог здійснив пуски понад 10 безпілотників іранського виробництва Shahed-136, більш як половина яких - з території республіки Білорусь.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація залишається без істотних змін.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямі – з різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Гоптівка, Гряниківка, Колодязне, Червоне, Огірцеве та Стрілеча Харківської області;

на Куп'янському та Лиманському напрямках – із ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Кислівка, Первомайське Харківської області; Ковалівка, Новоєгорівка, Новолюбівка Луганської області та Зарічне, Терни та Торське у Донецькій області;

на Бахмутському напрямку – з танків та артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Зеленопілля, Кліщіївка, Курдюмівка, Північне, Майорськ, Нью-Йорк, Соледар та Яківлівка Донецької області;

на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Першотравневе, Досвідне, Красногорівка, Мар'їнка та Новомихайлівка Донецької області.

Читайте також: "Все йде за планом": як Путін прикриває втечу окупантів з Херсонщини

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних наступальних дій ворог не вів, але обстріляв райони понад 20 населених пунктів уздовж усієї лінії зіткнення. Серед них – Велика Новосілка, Времівка, Вугледар, Золота Нива Донецької області та Микільське, Оріхів та Червоне Запорізької.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжує зміцнювати оборонні позиції та обстрілює населені пункти вздовж усієї лінії зіткнення.

У Генштабі повідомили, що на окуповану територію Луганської області прибули поповнення з-поміж мобілізованих росіян. Відзначаються численні факти пограбувань та мародерства. Не виключається, що багато новоприбулих - з місць позбавлення волі.

За попередньою інформацією, керівництво Ірану та РФ домовилися, що до Росії прибудуть радники та інструктори з використання ударних БпЛА. Зокрема, відомо про підготовку операторів вже наявних БПЛА "Shahed-136" та перспективних БПЛА "Arash-2".

У Генштабі попередили про високу небезпеку обстрілу армією Росії мирного населення Херсонської області. Окупанти розсилають повідомлення із закликом до евакуації мешканцям Нової Каховки нібито через "підготовку обстрілів" з боку ЗСУ.

Внаслідок ударів Сил оборони за останні дні підтверджено ураження живої сили та техніки противника у Запорізькій області - до 150 військовослужбовців поранено та знищено, а також близько 15 одиниць озброєння та військової техніки.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 10 ударів. Підтверджено ураження 6 районів зосередження озброєння та військової техніки та 4 позицій зенітних ракетних комплексів противника.

Підрозділи протиповітряної оборони збили 6 крилатих ракет, 1 вертоліт Ка-52 та 16 БпЛА, серед яких 14 "Shahed-136".

Підрозділи ракетних військ та артилерії вразили:

  • 3 пункти управління,
  • 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки,
  • 1 склад боєприпасів,
  • 1 станцію РЕБ,
  • 6 інших важливих об'єктів, включаючи міст та понтонну переправу противника.

Раніше "Апостроф" публікував думку аналітиків американського Інституту вивчення війни, які вважають, що російська влада створює інформаційні умови, щоб виправдати запланований відступ армії РФ з Херсонщини, в рамках цієї кампанії росіяни можуть атакувати Каховську ГЕС і звинуватити в цьому Україну.