RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Є загроза удару з боку Білорусі: зведення Генштабу на ранок 26 жовтня

На двісті сорок п’яту добу героїчного протистояння українців повномасштабному російському вторгненню зберігається загроза завдання ракетних ударів та застосування ударних БпЛА по території України з боку Білорусі, а ворог намагається утримати тимчасово захоплені території та уповільнити просування ЗСУ, а також не полишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Про це йдеться у повідомленні Генерального штабу ЗСУ на Facebook-сторінці.

Так, республіка Білорус продовжує і надалі підтримувати збройну агресію РФ проти України.

Читайте також: Ворог зазнав чималих втрат: окупанти провели дві невдалі спроби штурму на Півдні

У той же час, упродовж минулої доби українські захисники успішно відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Іванград, Бахмут, Бахмутське, Соледар, Курдюмівка, Красногорівка, Новомихайлівка, Невельське та Тернова.

При цьому, ворожі війська продовжують обстрілювати позиції ЗСУ уздовж лінії зіткнення та здійснювати фортифікаційне обладнання позицій на окремих напрямках, а також вести повітряну розвідку. Також противник порушує міжнародні норми ведення війни та продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

"Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних та до 30 авіаційних ударів, здійснив понад 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ворожих ударів зазнали райони більш як 40 населених пунктів. Серед них - місто Дніпро і область, Приколотне на Харківщині та Велика Олександрівка Херсонської області", - йдеться у повідомленні.

Ворожі війська здійснювали обстріли на наступних напрямках:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Старикове, Середина-Буда, Басівка, Миколаївка, Рижівка. Також задіяв ударні БпЛА;
  • на Слобожанському напрямку – з використанням мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вільхуватка, Бударки, Шевченкове, Стрілеча та Дворічна;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Першотравневе, Невське, Білогорівка, Сергіївка та Спірне;
  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Соледар, Іванград, Кліщіївка, Курдюмівка, Майорськ та Одрадівка;
  • на Авдіївському напрямку – з танків та артилерії різних типів, в районах населених пунктів Новомихайлівка, Первомайське, Авдіївка, Красногорівка, Невельське та Новокалинове.

Варто зазначити, що на Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворожі війська обстріляли українські позиції та завдали ударів по цивільній інфраструктурі у районах населених пунктів Времівка, Вугледар, Залізничне, Новопіль та Полтавка.

У той же час, на Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 15 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Для ведення повітряної розвідки ворог здійснив до 20 вильотів БпЛА різних типів.

Країна-агресор продовжує шукати додаткові джерела поповнення бойових втрат – звільнених через поранення військовослужбовців намагаються вмовити перевчитися на облікові спеціальності, пов’язані з меншим обсягом фізичного навантаження.

Українські бійці продовжують працювати над знищенням окупантів та їх військової техніки. Так, у результаті точкових ударів артилерії Сил оборони, в населеному пункті Новоіванівка Луганської області знищено склад боєприпасів та понад 10 так званих “кадирівців”. А в населеному пункті Сватове також знищено до 10 окупантів та близько 5 вантажних автомобілів з боєкомплектом.

Окрім цього, протягом минулої доби було завдано 21 удар авіацією Сил оборони - підтверджено ураження 17 районів зосередження озброєння та військової техніки, 2 опорних пунктів, а також 2 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили 5 ворожих БпЛА. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, два райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, радіолокаційну станцію та інші важливі військові об’єкти окупантів.

Раніше ми писали, що система протиповітряної оборони NASAMS вже в Україні.