RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

22 вересня

21 вересня

Всі новини

Очолював каральні рейди росіян у Херсоні: СБУ вийшла на співробітника ФСБ, фото

Служба безпеки встановила особу ще одного представника російських спецслужб, який бере активну участь у війні проти України: ним виявився кадровий співробітник 3-го відділу 9-го управління Департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Сергій Синіцин з позивним "Сабір". Раніше в місті впіймали зрадників, які "зливали" конспіративні бази опергруп ЗСУ.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Відомо, що у березні минулого року Сергій Синіцин прибув до окупованого на той момент Херсона для формування каральних органів місцевої окупаційної адміністрації.

Перебуваючи у складі так званої "тимчасової оперативної групи №8", росіянин брав безпосередню участь у створенні підконтрольного Москві "головного управління МВС Херсонської області", яке виконує завдання Кремля щодо проведення масових репресій проти мешканців захоплених районів півдня України.

Встановлено, що він особисто погоджував призначення керівників та "оперскладу" окупаційного органу, а потім координував їх каральні рейди проти громадян. Зафіксовано факти викрадення та катування людей.

Читайте також: У Херсоні все ще дуже багато мін: журналіст про складну ситуацію в місті та області

Крім того, Синіцин причетний до створення російського агентурного апарату для проведення розвідувально-підривної діяльності у регіоні. Він намагався вербувати колишніх міліціонерів та місцевих чиновників для того, щоб виявляти та здавати РФ місця знаходження учасників руху опору.

Під час визволення Херсона Синіцин втік на лівий берег Дніпра. Продовжуються комплексні заходи щодо притягнення винного до відповідальності.

Як повідомляв "Апостроф", раніше СБУ затримала у Києві колаборантку з Харківщини, агента ФСБ, яка хотіла оформити документи ВПО та втекти до ЄС.