RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Росія продовжує атаки під Бахмутом і на "південній осі": актуальні карти боїв

Йде 339-й день повномасштабної війни з російськими окупантами, росіяни не перестають проводити наземні атаки навколо Бахмута. Українські війська продовжують контрнаступальні дії у районі Кремінної.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

26 та 27 січня українські війська продовжували контрнаступальні дії в районі Кремінної. 27 січня Генштаб України заявив, що українські війська відобразили російські штурми біля Площанки (16 км на північний захід від Кремінної), Невського (18 км на північний захід від Кремінної) та Краснопопівки (6 км на північ від Кремінної).

Ситуація на Донбасі

27 січня окупанти продовжили наземні атаки навколо Бахмута. Генштаб України повідомив, що українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут; на північний схід від Бахмута поблизу Верхньокам'янського (30 км на північний схід) та Парасковіївки (6 км на північ); та на південний захід від Бахмута біля Кліщіївки (6 км на південний захід). Геолокаційні кадри свідчать, що українська артилерія обстрілює російську переправу на річці Бахмутівка, це означає, що російські війська просунулися на північний захід від Соледара приблизно до цієї точки.

Українські джерела також підтвердили, що російські війська захопили Краснополовку (на північний захід від Соледара) та Дворіччя (на південний захід від Соледара). Геолокаційні кадри показують, як українські війська вступають у бій із бійцями групи Вагнера у передмісті на північному сході Бахмута. Таким чином, група Вагнера продовжує поступове просування в самому Бахмуті.

27 січня російські війська продовжили наземний обстріл західних околиць Донецька. Генштаб України повідомив, що українські війська відбили російські атаки на північно-західній околиці Донецька в районі Водяного та Невельського та на південно-західній околиці в районі Мар'їнки.

27 січня російські війська здійснили наземну атаку на заході Донецької області. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили атаку Росії на Вугледар, що за 30 км на південний захід від Донецька. Геолокаційні кадри бойових дій свідчать, що російські війська захопили Микільське на південно-східній околиці Вугледара.

Читайте також: У них немає стратегії на випадок поразки: боєць ЗСУ про новий наступ росіян

"Південна вісь"

За повідомленнями російських джерел, 27 січня окупанти продовжували локалізовані наступальні дії у Запорізькій області та у попередні дні захопили кілька населених пунктів.

"ISW не бачила жодного візуального підтвердження того, що російські війська захопили якісь населені пункти в цьому районі, і продовжує оцінювати, що російські джерела, ймовірно, зробили ці заяви, щоб відвернути увагу від відсутності прогресу в російському наступі на захоплення Бахмута. Відсутність інформації про локалізовані російські наступальні операції у Запорізькій області свідчить про те, що ці операції, ймовірно, мали обмежений масштаб", - пишуть аналітики.

27 січня російські війська продовжували артилерійські та РСЗВ удари на захід від Гуляйполя, а також у Херсонській та Дніпропетровській областях. Окупанти продовжують завдавати ударів і по Херсону.

Як повідомляв "Апостроф", секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов назвав ймовірний термін та напрями нового наступу Росії.