RU  UA

Зробили ставку на видовище: у Раді вказали на тривожний момент у масових обшуках

У середу, 1 лютого правоохоронні органи провели обшуки в осіб, які своїми діями могли нашкодити безпеці України, а саме у посадовців, чиновників і корупціонерів. Зокрема, обшуки було проведено у Коломойського, Авакова та у Податковій службі столиці.

Події прокоментував Ярослав Юрчишин, народний депутат України (фракція Голос), перший заступник голови парламентського комітету з питань антикорупційної політики, інформує "Апостроф".

За його словами існує кілька причин таких подій, а саме: виїзд американських контролерів, Саміт Україна-ЄС, до якого влада готується, а також збільшення корупційних скандалів та намагання влади зобразити боротьбу із корупцією.

"Проте ми багато разів бачили, як такі справи, розпочавшись, ні до чого не призводили. Обшук у Коломойського зроблений, як демонстрація боротьби з олігархами. Це є одне із зобов’язань перед ЄС. Проте не віриться в те, що це призведе до результату", - відзначив депутат.

Читайте також: На Мальдіви з коханим, мільйон доларів та соболина шуба: силовики знайшли список "бажань" голови Податкової Києва, фото

Він наголосив, що СБУ розпочала справи, які роками уже не відкривалися та обшук СБУ у Коломойського ймовірно є дзвіночком для тих, хто на нього працював, аби вони починали давати покази.

"Можна відкривати скільки завгодно справ і міняти посадовців, проте без створення дієвої системи сталих змін не буде. Тому наш виклик сьогодні - адаптація законодавства до європейського", - підсумував Юрчишин.

Водночас народний депутат Олексій Гончаренко у коментарі "Апострофу" заявив, що втомившись від корупції у суспільстві влада України вирішила дати відповідь, зробивши ставку на видовище: зібрала усі наявні справи та провела обшуки протягом дня.

"Там є різні справи. Одні з них серйозні, інші не мають жодної перспективи. Коломойського, наприклад, обшуковували вже вдруге, проте жодних підозр йому не вручали й схоже його просто пару разів на рік будуть обшукувати", - наголосив він.

Гончаренко сумнівається, що "з цих справ вийде щось реальне", зважаючи на те, що, наприклад, керівниці податкової не вручили навіть підозри.

"Суспільство вимагає боротьби з корупцією, партнери також. Влада намагається показати якийсь процес. Питання в тому, яке там співвідношення реальної боротьби та піару. Звільнення керівництва митниці - позитивний факт. Головне, щоб ті, хто прийде на зміну, не займалися тим самим", - підсумував нардеп.

Раніше ми писали, що у середу, 1 лютого, Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки провели обшук будинку в олігарха Ігоря Коломойського. Служба безпеки України викрила масштабні схеми присвоєння 40 мільярдів гривень колишнім менеджментом ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта".