RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

ЗСУ активізували рейди до тилу росіян на півдні: свіжі карти боїв

На напрямку Сватове-Кремінна обидві сторони влаштовують артилерійські дуелі, а на півдні Сили оборони України влаштовують рейди на берег Дніпра, який контролюють росіяни.

Актуальні карти бойових дій оприлюднив Інститут вивчення війни ISW.

Контрнаступ ЗСУ у Луганській та Харківській областях

ЗС РФ здійснили обмежений наступ у районі Сватового та Кремінної. Генштаб повідомив, що ЗСУ вдалося відбити спроби штурму поблизу Стельмахівки.

Читайте також: Ворог розпочав евакуацію колаборантів із Луганщини: зведення Генштабу ЗСУ

Російські джерела зазначали, що українські військовослужбовці не лише готувалися відбити російську атаку в районі лінії Гряниківка-Петропавлівка-Синьківка, але й діяли у складі ДРГ поблизу Кислівки. Впродовж 3 лютого, за даними командування ЗСУ, росіяни посилили бойову активність на Лиманському напрямку та здійснили рекордну кількість артилерійських ударів (384) і 20 бойових зіткнень.

Також не визначений статус Білогорівки, оскільки декілька джерел повідомлювали різну інформацію - від встановлення українцями контролю над населеним пунктом до виходу підрозділів Сил оборони України з села.

Ситуація на Донбасі

За даними Генштабу, ЗС РФ продовжують вести наземні атаки поблизу Бахмута, Верхньокам'янського, Миколаївки, Красної Гори, Парасковіївки, Іванівського та Курдюмівки. Геолокаційні кадри, оприлюднені росіянми 2 лютого, підтверджують, що окупантам вдалося просунутися на східну околицю Бахмута.

Деякі російські джерела стверджують, що бойовикам ПВК "Вагнер" вдалося не лише розширити контроль біля заводу "Сініат", а й зайняти нові позиції в районі Миколаївка-Роздолівка. Екс-ватажок бойовиків "ДНР" Ігор Стрєлков-Гіркін запевняв, що ЗС РФ, намагаючись просуватися на північ від Бахмуту, планують захопити Сіверськ.

Що стосується бойових дій поблизу Донецька - 3 лютого російські війська не проводили жодних підтверджених наземних атак на західну околицю обласного центру. Окрім цього, на Донецькому напрямку суттєво зменшився темп штурмових операцій.

Заступник міського голови Вугледара Максим Вербовський повідомляв, що росіяни більше не намагаються пробити оборону ЗСУ у місті, оскільки ЗС РФ сконцентрували усі сили на спробі оточити населений пункт з двох напрямків.

Ситуація на півдні України

3 лютого російські війська не здійснили жодних підтверджених територіальних здобутків на півдні України. Українське командування не виключає, що найближчим часом ЗС РФ можуть піти у наступ на цій ділянці фронту.

Лінія розмежування також не змінилася у Запорізькій області, але активно працють як українські, так і російські ДРГ. За інформацією джерел окупантів, диверсанти Сил оборони здійснили обмежені рейди поблизу островів Круглий і Довгий на південь від Кінбурнського півострова.

Раніше ми розповідали, що жителів Слов’янська можуть евакуювати.