RU  UA

​Хто здав Харківщину росіянам? Як екскерівник СБУ області Дудін намагався захопити владу

Екскерівник Управління СБУ в Харківській області Роман Дудін вже майже п'ять місяців знаходиться під вартою Печерського районного суду. Колишнього чиновника звинувачують у державній зраді, але сам він називає порушену проти себе справу політично вмотивованою.

Ким насправді є Дудін, затятим патріотом чи харківським колаборантом - подробиці у розслідуванні Апостроф TV.

За даними джерел у правоохоронних органах, стрімка кар'єра Дудіна у місцевому відомстві почалася у 2020 році. Чималу роль у цьому відіграв ексгенерал Служби безпеки, а нині фігурант справ ДБР, корупціонер-втікач Андрій Наумов. Разом вони почали спільно "кришувати" контрабанду в регіоні. А до цього Роман Дудін особливими досягненнями не відзначався.

Дудін мав доволі тісні контакти з військовими країни-агресорки та зі співробітниками ФСБ, що дозволяло йому безперешкодно займатися контрабандою на кордоні з рф. Нафтопереробні та спиртзаводи, легалізація іноземців, незаконний видобуток піску – це неповний перелік того, на чому міг підзаробляти Дудін. І з кожного "бізнесу", який "кришувався" екскерівником внутрішньої безпеки СБУ Наумовим, цей "патріот" мав наживу у десятки тисяч доларів.

За місяць до масштабного вторгнення Дудін намагався зробити видимість повного контролю, та готовності Харкова до захисту. А напередодні великої війни переконував, що в області повністю сформоване військове керівництво, потенційні підходи ворога заміновані, а саме місто має аж два пояси оборони. Ба більше, 23 лютого Дудін запевняв, що ніякого вторгнення не буде.

"На координаційній нараді Антитерористичного центру 23 лютого, яку проводив Дудін, де були залучені всі командири військових частин, керівники правоохоронних органів, а також командувач ОК "Схід", Дудін чітко та твердо запевняв, що ніякого вторгнення з боку рф не буде", – згадує начальник Харківського військового гарнізону Сергій Мельник.

Але вже вранці 24 лютого з двома лініями оборони щось пішло не так. Того ж дня, поки голова ОДА Олег Синєгубов, разом з мером Ігорем Тереховим формують ТрО та батальйони спротиву, в особистий кабінет очільника області під приводом пошуку диверсантів вривається тодішній керівник СБУ у Харківській області Роман Дудін та його підлеглі.

"Вони вимкнули світло в кабінеті, прибрали стіл, сфотографували пустий кабінет і виклали це у соцмережі. Моя помічниця зайшла в кабінет, спитала, що вони там роблять, а їй чесно відповіли, що це наказ керівництва", – розповідає голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Опублікувавши фото, Дудін почав звинувачувати Синєгубова у самоусуненні та зраді, а в крісло т.в.о незаконно садить свого заступника Та новому "губернатору", без указу президента, підкорятися ніхто не став.

"Це було бажання Дудіна відсторонити очільника військової адміністрації і мене як мера Харкова, щоб спробувати захопити владу у місті та області", – заявляє мер Ігор Терехов.

"Ця спроба захоплення влади та відсторонення керівництва області та міста явно була не на користь обороноздатності Харківщини. Нехай люди самі роблять висновки, на чию користь були такі дії", – додає Синєгубов.

У той час в управлінні СБУ зброю роздавали усім охочим без контролю та документів. І саме це Дудін використовує як найбільший доказ свого патріотизму, мовляв, саме так і вдалося отримати Харків. Але сам він дав команду своїм підлеглим залишити область. Вже наступного дня Дудіна у місті не було, офіційно, нібито за наказом зверху, поїхав до Києва боронити урядовий квартал. А насправді ж, кажуть, вирушив на Волинь до мами.

Виходить, що Дудін кинув весь особовий склад СБУ, а разом з ним і Харків. Управління, зброя та боєкомплект залишаються відкриті без охорони. Будівлею СБУ в області фактично ходять невідомі. Усього за кілька днів з Управління СБУ виносять ледь не все, з чого можна стріляти. Зброя зникла навіть зі складу речових доказів, і де вона зараз, досі ніхто не знає.

В ніч проти 26 лютого росіяни проривають оборону Харкова, кілька ворожих танків зайшло у місто. Як розповідає Мельник, вони зупинилися біля воріт СБУ, ймовірно для того, щоби захопити будівлю, підняти над нею російський прапор та показати на увесь світ, що Харків під окупацією рф. Але цього не відбулося завдяки відвазі військових, добровольців та волонтерів. Сам же Дудін був відсутній і ніякої допомоги не надавав.

Зі своєї посади ексочільник Харківської СБУ був звільнений у травні, а у вересні його затримали та відправили під варту. Зважаючи на свій бекграунд та послужний список, Дудіну навряд чи можна сподіватися на звільнення з-під варти під заставу.

"Він підозрюється у держзраді та у самовільному залишенні місця служби військовослужбовцем в умовах воєнного стану. Слідством встановлено, що після 24 лютого 2022 року на той час керівник регіонального управління СБУ умисно перешкоджав органам управління області організовувати оборону. Тобто він фактично діяв в інтересах воєнізованих підрозділів та спецслужб рф", – підсумувала спікер ДБР Ольга Чиканова.