RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Війська РФ втрачають ініціативу в районі Сватового та Кремінної: актуальні карти боїв

Спроби ЗС РФ вести наступ на лінії Сватово-Кремінна, ймовірно, досягають своєї кульмінації, а місцевих жителів поступово починають готувати до того, що Росія втрачає ініціативу на цій ділянці фронту.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни ISW від 4 березня.

Ситуація у Харківській та Луганській областях

Продовжуються наступальні операції ЗС РФ біля Сватового. Аналітики не виключають, що росіяни могли досягти тактичного успіху на північ від Нововодяного. На думку ISW, оголошення евакуації мирного населення із Куп'янська ще не означає, що росіяни загрожують місту. Населений пункт знаходиться в радіусі ураження артилерії калібру 152 мм, через що є ризик для цивільних.

Читайте також: Росіяни атакують на 5 напрямках та використовують мирних українців як живий щит

Також росіяни продовжують вести наступ біля Кремінної, але жодних тактичних успіхів загарбникам досягти не вдалося. За оцінками ISW, Росія на лінії Сватово-Кременна задіяла майже повністю 144-у та 3-ю мотострілкові дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, а також полкові частини 98-ї, 76-ї та 106-ї десантно-штурмової дивізії ВДВ, що може свідчити про те, що російський наступ досягає своєї кульмінації.

"Раніше ISW оцінювало, що російський наступ, що триває в Луганській області, можливо, вже наближається до кульмінації, оскільки ці елементи вже деякий час ведуть вирішальні наступальні операції в цьому районі, а російські джерела, ймовірно, намагаються створити інформаційні умови для потенційної втрати Росією ініціативи", - додали аналітики у своєму звіті.

Ситуація на Донеччині

ЗС РФ продовжують оточувати Бахмут із кількох напрямків. 4 березня Генштаб ЗСУ інформував про відбиття наступу росіян у районі Васюківки, Дубово-Василівки, Оріхово-Василівки, Бодганівки, Григорівки та біля Івановського. У Східному угрупованні військ зазначили, що окупанти здійснили підрив мосту поряд із Хромовим, який з'єднує селище та Бахмут. Така операція ускладнить просування ЗС РФ у цьому відрізку фронту.

Не припиняються сухопутні операції на лінії Донецьк-Авдіївка. Українські позиції, за даними Генштабу від 4 березня, були атаковані у самій Авдіївці, Північному, Новокалиновому, Красногорівці, Кам'янці, Водяному, Первомайському, Невельському, Мар'їнці та Побєдє.

Ситуація на півдні України

ЗС РФ продовжують створювати умови для нового наступу. За даними Генштабу, росіяни намагаються покращити своє тактичне становище у Запорізькій та Херсонській областях. ISW, у свою чергу, не бачить жодних ознак того, що ЗС РФ готується до затяжних бойових дій на цій ділянці фронту.

На думку аналітиків, Росія не має у розпорядженні достатньої кількості штурмових підрозділів, які могли б бути задіяні у наступальних операціях, у тому числі для прориву оборони ЗСУ у напрямку Запоріжжя.

Раніше ми розповідали, що в Криму пролунали нові потужні вибухи.