RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Росіяни атакують на 5 напрямках та використовують мирних українців як живий щит

375 доба повномасштабної російсько-української війни: Збройні Сили України відбили понад 130 атак окупаційного війська РФ на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Про це повідомили у зведенні Генштабу станом на ранок 5 березня.

Протягом минулої доби російські окупанти завдали 6 ракетних та 24 авіаційних удари, здійснили більше ніж 65 обстрілів з РСЗВ, зокрема по цивільній інфраструктурі, унаслідок чого є загиблі та поранені серед мирних.

Читайте також: Переговори з Росією можливі, але є важлива умова: у Залужного розкрили деталі

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без значних змін, не зафіксовано наступальних угруповань ворога. Окупанти обстріляли населені пункти Бачівськ, Уланове, Кучерівка, Білокопитове, Старикове, Ходине, Рижівка, Атинське, Голишівське, Павлівка та Садки Сумської області та районів 35 населених пунктів Харківської області, серед яких Ветеринарне, Красне, Огірцеве, Бударки, Дворічанське, Новомлинськ та Дворічна.

На Куп’янському та Лиманському напрямках російські окупанти вели наступальні дії в районах Невського, Серебрянського лісництва та Білогорівки Луганської області, проте успіху не мали. Здійснили артилерійські обстріли районів населених пунктів поблизу лінії зіткнення: Гряниківка, Кислівка, Піщане, Крохмальне Харківської області; Стельмахівка, Невське, Червонопопівка, Білогорівка Луганської області та Терни, Спірне, Федорівка і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку окупаційно-терористичне військо РФ не полишає спроб оточити місто Бахмут. За минулу добу українські захисники відбили численні атаки в районах населених пунктів Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Григорівка, Іванівське та Бахмут Донецької області. Під ворожими обстрілами опинилися, зокрема, Федорівка, Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба, Олександро-Шультине, Озарянівка, Диліївка, Торецьк, Майорськ та Північне Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках ворог безуспішно атакував позиції військ ЗСУ поблизу населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Марїнка та Побєда. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли в районах понад 30 населених пунктів. Зокрема, Новобахмутівки, Очеретиного, Бердичів, Водяного, Первомайського, Максимільянівки, Побєди, Новомихайлівки, Новоукраїнки та Великої Новосілки.

На Запорізькому та Херсонському напрямках загарбники в обороні та намагаються покращити тактичне положення для відновлення наступу. Здійснили артилерійські обстріли районів понад 40 населених пунктів, серед яких Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Кам’янськеЗапорізької області; Берислав, Ольгівка, Львове, Микільське, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон, а також місто Очаків Миколаївської області. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

місті Нова Каховка Херсонської області, окупанти використовують цивільне населення в якості "живого щита". Зокрема, з метою збиття засобів ураження, які призначені для військових об’єктів ворога, окупаційні війська розміщують свої засоби ППО серед житлових кварталів міста. Російська окупаційна армія втрачає контроль на полі бою над так званими "козачими батальйонами". Зокрема, у районі Вугледара виконує завдання ворожий козачий батальйон "Степ/Тигр", командування якого вкрай незадоволене керівництвом збройних сил російської федерації та нехтує взаємодією з підрозділами російської окупаційної армії", - додали в Генштабі ЗСУ.

Тим часом українська авіація завдала за добу 18 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки російських військових, 2 удари по зенітно-ракетних комплексах, 1 – по складу боєприпасів росіян та 1 – по автомобільному мосту. До того ж захисники збили 4 розвідувальних і ударних БпЛА різних типів. Разом з цим підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження ворога, 2 позиції зенітно-ракетних комплексів, а також 2 станції РЕБ.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українські військові розгромили під Авдіївкою полк сибірських "мобиків".