RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Окупанти обстріляли Запоріжжя та наступають на Бахмут: зведення за 9 квітня

На 410 добу повномасштабного російського вторгнення, станом на вечір неділі, 9 квітня ворог продовжує обстрілювати об'єкти цивільної інфраструктури та наступати на чотирьох напрямках.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ на Facebook-сторінці.

Так протягом доби російські окупаційні війська здійснили понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, завдали 23 авіаційних та 4 ракетних удари.

Зазначається, що 2 ракети, випущені противником із ЗРК С-300, влучили в об’єкти цивільної інфраструктури Запоріжжя, внаслідок чого загинули та були поранені люди, а також пошкоджено житлові будинки. Окрім цього, 2 російські ракети влучили в об'єкт цивільної інфраструктури Костянтинівки, що на Донеччині.

У Генштабі ЗСУ наголошують, що ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою. При цьому найбільш запеклі бої продовжуються на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – завдяки мужності воїнів ЗСУ було відбито понад 40 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Читайте також: Майже 500 росіян вирушили на "концерт Кобзона": свіже зведення втрат окупантів в Україні

Протягом доби окупанти обстріляли населені пункти Ясна Поляна Чернігівської області; Волфине, Запсілля та Попівка Сумської області, а також Ветеринарне, Козача Лопань, Мала Данилівка, Гатище, Устинівка, Мілове, Великий Бурлук та Тополі на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна та Западне Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів марні наступальні дії в районі південніше Діброви. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Колодязі, Торське, Сіверськ, Спірне і Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають запеклі бої. Протягом доби противник вів марні наступальні дії в районі східніше населеного пункту Богданівка та біля Хромового. Підрозділи сил оборони відбили близько 20 ворожих атак на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Маркове, Бахмут, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Біла Гора та Дружба Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинового, Бердичів, Авдіївки, Сєверного та Мар’їнки Донецької області, успіху не мав. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Авдіївку та Мар’їнку, де було відбито понад 10 ворожих атак. Водночас ворожих обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Авдіївка, Ласточкине, Первомайське, Красногорівка, Гостре, Георгіївка та Мар’їнка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Богоявленка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Пречистівка та Золота Нива на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нарощувати у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції. Обстріляв, зокрема, Времівку, Новопіль Донецької області; Затишшя, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпілське, Білогір’я Запорізької області; Веселе, Бургунку, Іванівку, Антонівку, Дніпровське Херсонської області, а також Херсон.

Російські окупанти продовжують викрадати мирне населення на тимчасово окупованих територіях України. Наприклад, у Луганській області у місті Старобільськ російські війська проводять обшуки в домах громадян, яких підозрюють у підтримці України, та вивозять людей в невідомому напрямку, не повертаючи їх назад.

За останню добу військові авіаційні загони завдали шість ударів по зоні концентрації ворожих сил. Підрозділи ракетних військ і артилерії знищили чотири зенітно-ракетних комплекси, одинадцять районів зосередження живої сили, зброї та військової техніки, складів боєприпасів та п'ять станцій радіоелектронної боротьби противника.

Раніше ми писали, що російські окупанти мають на меті заблокувати Авдіївку та захопити Мар'їнку аби розпочати рух у Кураховському напрямку Донецької області.

  • Вас також може зацікавити:

Кульмінація пройшла: військовий аналітик розповів про сили настання ворога під Бахмутом

Вони зробили три головні помилки: військовий пояснив, чому пропав наступ окупантів

Спочатку виснажуємо їх у Бахмуті: у Зеленського назвали терміни масштабного контрнаступу ЗСУ