RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В ISW пояснили "повільний темп" українського контрнаступу та назвали головне завдання: карти боїв

В рамках контрнаступальних операцій Збройні сили України продовжують вести бойові дії одразу по декількох напрямках. Зокрема, українським воїнам вдалося закріпитись на нових позиціях біля Бахмута.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Окупанти вже не можуть відновити втрати: що відбувається на південному рубежі

Обстановка в Харківській та Луганській областях

Генштаб України повідомив, що російські диверсійно-розвідувальні групи безуспішно намагалися перетнути північний кордон України на Сіверському та Слобожанському напрямках. Також російські війська здійснили обмежені атаки на схід від Невського та вели безуспішні наступальні дії поблизу Новоселівського, Нововодяного, Діброви, району Серебрянського лісу, Веселого. Своєю чергою, українські війська здійснили обмежені наземні атаки вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна.

Обстановка в Донецькій області

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що ситуація у Бахмуті загострилася, російські та українські сили борються за ініціативу та контроль над місцевістю. Маляр додала, що українські сили наступають на південному фланзі Кліщіївки, на північному фланзі населеного пункту продовжуються бої.

Українські воїни відбили 9 атак окупаційних військ біля Григорівки, Богданівки, Іванівського, на захід від Ягідного та на південний схід від Білої гори. Також українські війська вели наступальні дії на північ і південь від Бахмута та закріпилися на нових позиціях. Також українські війська просунулися в районі Дубово-Васильівки та вели наступальні операції поблизу Кліщіївки, Озерянівки та Курдюмівки. Українські війська втримали оборону поблизу Авдіївки та відбили 15 російських наземних атак поблизу Мар'їнки.

Обстановка на південному фронті

Російські війська вели безуспішні наступальні операції поблизу Рівнополя, за 10 км на південний захід від Великої Новосілки вздовж західного кордону Донецької та східної Запорізької областей. Українські війська вийшли на кордони Приютиного, що за 15 км на південний захід від Великої Новосілки на сході Запорізької області. Українці продовжують контрнаступ в районі Оріхова на заході Запорізької області. Бригада морської піхоти (Чорноморський флот РФ) і 58-а загальновійськова армія (Південний військовий округ РФ) обстрілюють українські позиції на південь від Оріхова, що свідчить про те, що українські сили просунулися на 2 км на північ від Роботиного. Українські війська завдали удару ракетами Storm Shadow по російському складському об'єкту в Якимівці, приблизно у 23 км на південний захід від Мелітополя. Також українські сили завдали удару по Василівці.

Підрозділи ЗСУ діють поблизу Антонівського мосту на східному (лівому) березі Херсонської області, попри запевнення міноборони РФ, що російські сили повністю контролюють цю територію. Біля Антонівського мосту точаться важкі бої, українські війська перегрупують і поповнюють підрозділи, щоб підготуватися до подальших атак через Дніпро.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на фронті ліквідували відомого поплічника Кадирова зі ставропольського ОМОНу.

Вас також може зацікавити:

Спочатку наступ, потім літаки: в НАТО зробили цинічну заяву по Україні

Що необхідно Україні для успішного наступу: Залужний озвучив пріоритети

Українські бійці просунулися на Донбасі на 1,5 км: оновлено карти бойових дій