RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Українські бійці просунулися на Донбасі на 1,5 км: оновлені карти бойових дій

Російські окупаційні війська зосереджують свої зусилля на веденні бойових дій на трьох напрямках. Водночас на Бахмутському напрямку українські бійці перейшли до контрнаступу та просунулися на 1200 та на 1500 метрів у напрямку Кліщіївки та Курдюмівки - росіяни після втрат відступають.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Харківщина та Луганщина

29 червня українські та російські війська продовжували свої обмежені наземні атаки на південь від міста Кремінна, що знаходиться недалеко від кордону з Росією.

Згідно з інформацією Генштабу ЗСУ наступальні операції окупантів були невдалими неподалік Роздолівки, що за 32 км на південний захід від Кремінної, та Білогорівки, що знаходиться в 12 км від міста.

За словами російського військового блогера українські сили атакували позиції поблизу РФ Кремінної.

Донеччина

Генштаб ЗСУ повідомив, що українські війська на Бахмутському напрямку успішно здобули стратегічну перевагу та наразі здійснюють широкий наступ у цьому районі. За словами заступника міністра оборони України, Ганни Маляр, Збройні Сили України зуміли просунутись на 1200 метрів у напрямку Кліщіївки та на 1500 метрів у напрямку Курдюмівки. Вона також додала, що російські війська здійснюють контратаки, але у деяких районах району відступили через зазначені втрати.

Командир розвідувальної роти 57-ї бригади ЗСУ, Денис Ярославський, заявив, що у Кліщіївці ведуться жорсткі бої, оскільки українські бійці активно працюють над її звільненням. За його словами, ЗСУ вдалося витіснити росіян з позицій на західній околиці Бахмута, а поблизу Берхівки тривають бої. Звільнення домінуючих висот у Берхівці та Кліщіївці надасть українським військам можливість оперативно оточити російські сили в Бахмуті.

За звітами російського військового блогера, українські війська рухалися вздовж траси Е-40 (Бахмут-Слов'янськ) біля Залізнянського і здійснювали наступальні дії в напрямку Ягідного та Парасковіївки.

Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ України, повідомив, що росіяни перекинули невизначений полк ВДВ з району Кремінної на Бахмутський напрямок з метою підсилення російських сил у цьому районі.

Також, 29 червня російські війська вели обмежені наступальні дії на ділянці фронту між Авдіївкою і Донецьком.

Читайте також: Вночі Росія завдала ударів по Україні: де лунали вибухи

Південь

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що українські військові просунулися на 1300 метрів у західній частині Донецької області та східній Запорізької області. В результаті переміщення були встановлені нові позиції на напрямку Рівнопіль-Володине.

Згідно з російськими джерелами, українські сили зміцнили свої позиції поблизу Приютного, через що окупаційні війська не змогли успішно атакувати ці позиції під час спроби просунутися зі Старомайорського на Рівнопільському напрямку. Геолокаційні кадри, опубліковані 28 червня, засвідчують, що підрозділи російської 127-ї мотострілецької дивізії діють в районі Времівського виступу.

Упродовж 29 червня, українські війська здійснили обмежені наземні удари на заході Запорізької області. За повідомленням командувача Таврійської групи військ ЗСУ, бригадного генерала Олександра Тарнавського, українські війська продовжують просування на Таврійському напрямку. Російські джерела стверджували, що українські війська зуміли просунутися до північної околиці Роботиного.

Супутникові знімки, опубліковані Bellingcat на початку травня свідчать про будівництво дамби та рову російськими військами навколо Токмака. Ці заходи були здійснені в межах підготовки до захисту від українських контрнаступальних операцій.

Зазначається, що Україна прийняла рішення про зміну режиму роботи декількох реакторів на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) у зв'язку зі зростаючою загрозою з боку Росії. Згідно з повідомленням Державної інспекції ядерного регулювання України, реактор № 3 було переведено у режим "зупинка на ремонт", а реактори № 4, 5 і 6 – у режим холодної зупинки.

Ці заходи були затребувані з метою забезпечення безпеки на атомній електростанції, враховуючи складну ситуацію в регіоні через продовження російської окупації території та зниження рівня води в Каховському водосховищі. Держатомрегулювання вважає, що такий режим роботи реакторів забезпечить оптимальні умови для мінімізації ризиків і допоможе зберегти безпеку на електростанції.

Кримське партизанське угруповання "Атеш" повідомило, що російські війська активно збільшують свою присутність в Армянську з метою забезпечити захист ключових об’єктів інфраструктури, розташованих на північному узбережжі Криму. За словами "Атеш", в цьому районі зараз перебуває значна кількість співробітників Федеральної служби безпеки РФ.

"Атеш" повідомив що росіяни встановили особливий режим контролю над кримським хімзаводом "Титан". Крім того, стверджується, що охорону окупаційних чиновників Херсонської області, які займаються поточними ремонтними роботами на мосту через Чонгар, здійснює російська приватна військова компанія "Конвой".

Раніше ми писали, що ЗСУ вдарили по аеродрому в Мелітополі.

  • Вас може зацікавити:

Ще понад півтисячі росіян стали "хорошими": оновлена статистика втрат армії РФ в Україні

Ранок розпочався з "бавовни": кадри потужних вибухів в окупованому Бердянську

Підлітків застрелили російські снайпери: з'явилися трагічні деталі загибелі патріотів у Бердянську