RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

ЗСУ утримують ініціативу в районі Бахмута: оновлено карти бойових дій у всіх напрямках

У рамках контрнаступальних операцій Сили оборони України зберігають ініціативу в районі Бахмута та витісняють війська окупантів в районі Кліщіївки.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Окупанти вже не можуть відновити втрати: що відбувається на південному рубежі

Обстановка у Харківській та Луганській областях

Війська РФ продовжують наступальні дії на рубежі Куп'янськ - Сватове. Сили оборони відбили атаки окупантів на південь від н.п. Новоселівське (15 км на північний захід від Сватового), на захід від н.п. Нововодяне (17к км на південний захід від Сватового), і на н.п. Новоєгорівка (16 км на південний захід від Сватового). ЗСУ завдають ударів по російських силах на північ від Новоселівського вздовж траси N26.

Тривають бойові дії у районі Кремінної. У Генштабі ЗСУ повідомили, що війська РФ безуспішно атакували українські позиції на південь від Діброви (4 км на південний захід від Кремінної). У Міноборони РФ заявили, що їхні війська нібито відбили наступ ЗСУ на н.п. Макіївка (22 км на північний захід від Кремінної) та Діброву. Також, війська окупантів атакували Серебрянське лісництво у напрямку Григорівки (10 км на південь від Кремінної) та у напрямку Ямполя (18 км на південний захід від Кремінної).

Обстановка у Донецькій області

ЗСУ провели успішні наступальні операції у районі Бахмута. Українські підрозділи просунулися на південний захід від Берхівки (6 км на північний захід від Бахмута), на захід від Ягідного (2 км на північ від Бахмута) та на південний захід від Бахмута. ЗСУ відбили атаки російських військ у районі н.п. Богданівка (5 км на північний захід від Бахмута), Оріхово-Василівка (11 км на північний захід від Бахмута) та на південь від Берхівки. Також українські війська продовжують вести наступальні операції на північ і на південь від Бахмута і закріпилися на нових позиціях. Таким чином, Сили оборони хочуть взяти в оточення угруповання противника, яке знаходиться в місті. Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що українські війська штурмують російські позиції на північних підступах до Бахмута і відбили деякі райони. Російські "військори" повідомляють, що ЗСУ звільнили важливу висоту біля Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута), але не звільнили сам населений пункт. Деякі з пропагандистів окупантів спростовують заяви про виведення військ РФ із Кліщіївки.

Тривають бойові зіткнення на лінії Авдіївка - Донецьк. Українські сили просунулися на захід від Веселого (6 км на північ від Авдіївки). У Генштабі ЗСУ заявили, що українські війська оборонялися від російських наступальних операцій у районі Авдіївки та Мар'їнки. Спікер Таврійського угруповання військ ЗСУ капітан Валерій Шершень заявив, що війська РФ здійснили 17 невдалих штурмів на Мар'їнському напрямку. Він зазначив, що російські війська раніше застосовували штурми "м'ясорубки", але останнім часом почали використовувати для атак невеликі групи по 8-10 людей. Своєю чергою, ЗСУ зайняли нові позиції на північ від Опитного (6 км на північний захід від околиці Донецька) після того, як відтіснили російські сили з цих позицій.

Обстановка на південному фронті

Українські сили продовжили наземні атаки у районі рубежа західної частини Донецької області та східної частини Запорізької області. ЗСУ продовжують завдавати ударів у західній частині Запорізької області. Окупанти стверджують, що невеликі українські штурмові групи атакували Роботине, Нестерянку та Копані (7-12 км на південь від Орєхова).

Також ЗСУ зберігають позиції на східному (лівому) березі Дніпра в Херсонській області. Представник Південної групи військ ЗСУ Наталія Гуменюк заявила, що російські сили ведуть розвідку існуючих українських позицій у невстановленому районі східного берега Херсонської області з використанням невеликих диверсійно-розвідувальних груп на катерах. Російські "військори" стверджують, що війська РФ продовжують спроби витіснити ЗСУ з позицій на східному березі в районі Антонівського мосту.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на фронті ліквідували відомого поплічника Кадирова зі ставропольського ОМОНу.

Вас також може зацікавити:

Спочатку наступ, потім літаки: в НАТО зробили цинічну заяву по Україні

Що необхідно Україні для успішного наступу: Залужний озвучив пріоритети

Українські бійці просунулися на Донбасі на 1,5 км: оновлено карти бойових дій