RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Кількість пошкоджених пам’яток архітектури в Одесі збільшилась: дані Мінкульта

Вночі 23 липня за внаслідок масованого ракетного удару Росії по Одесі була пошкоджена велика кількість пам'яток архітектури.

Про це інформує Міністерство культури та інформполітики.

Читайте: Засудили удар, але не назвали винуватців: в ООН цинічно відреагували на обстріл Одеси

Зазначається, що за попередніми оцінками міської ради Одеси визначено пошкодженими 29 пам'яток національного та місцевого значення.

Серед них – пам’ятки культурної спадщини в межах об’єкта всесвітньої спадщини "Історичний центр Одеси" та його буферної зони.

Наразі МКІП готує відповідні звернення до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та Комітету Другого протоколу Гаазької конвенції.

Зазначимо, що раніше мер Одеси Геннадій Труханов звернувся до керівництва ЮНЕСКО розглянути питання позбавлення Росії членства в організації, як країну, яка свідомо завдає шкоди культурній спадщині всього людства.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Конвенції про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини, кожна держава-підписант цієї Конвенції зобов'язується не вдаватися до будь-яких навмисних дій, що могли б завдати прямо чи посередньо шкоди культурній і природній спадщині, яка розміщена на території інших держав-сторін цієї Конвенції. Наразі цей документ підписали 195 держав, серед яких й країна-агресор, яка відповідно до розділу VI Декларації ЮНЕСКО щодо навмисного руйнування культурної спадщини 2003 року, несе відповідальність за свої дії згідно з міжнародним правом.

Нагадаємо, що Італія готова допомогти з відбудовою Спасо-Преображенського собору в Одесі, який постраждав внаслідок ракетного удару російських окупантів.

  • Вас може зацікавити:

Росія вдарила по Одесі: є загиблий і десятки поранених, зруйновано будинки і собор, освячений Гундяєвим, фото

В Спасо-Преображенському храмі теж? В Росії цинічно підтвердили удари по Одесі і назвали мету

Ракетний терор в Одесі: жителі міста масово вийшли на прибирання наслідків атаки: фото і відео