RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

ЗСУ наступають в районі Кліщіївки і продовжують бити по ворожих тилах: свіжі карти боїв

Сили оборони України продовжують тиск на оборону росіян на Бахмутському напрямку, посилюють атаки на Кліщіївку та просуваються на заході Запорізької області.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Росіяни все більше воюють по-українськи - командир роти у складі Нацгвардії

Обстановка у Харківській та Луганській областях

Російські війська продовжували наступ на лінії Куп'янськ-Сватове. Окупанти просунулися до траси N26 Куп'янськ-Сватове на півдні від Новоселівського (14 км на північний захід від Сватового). Міністерство оборони РФ стверджує, що російські війська здійснили незначне просування поблизу Ольшани (15 км на північний схід від Куп'янська) і Первомайського (22 км на схід від Куп'янська) Харківської області та Куземівки Луганської області (15 км на північний захід від Сватового). Також повідомляється, що окупаційні війська просунулися поблизу Лимана Першого (12 км на схід від Куп'янська). Спікер Східної групи військ України полковник Сергій Череватий повідомив, що російські війська атакували українські позиції біля Синьківки (8 км на північний схід від Куп'янська) та Новоселівського. Також російські війська продовжували наступальні операції в районі Кремінної та просунулися вперед. Повідомляється, що частини 2-го корпусу армії так званої "ЛНР" захопили українські позиції поблизу Білогорівки (12 км на південний захід від Кремінної). У свою чергу, українські сили просувалися на захід від Діброви (5 км на південний захід від Кремінної).

Обстановка на Донбасі

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що українські війська продовжують поступове просування на Бахмутському напрямку, на південному фланзі від міста. Наголошується, що на вказаному напрямку українські сили щодня просуваються на сотні метрів. Російські окупанти стверджують, що українські війська посилили наступальні дії на Бахмутському напрямку, зокрема в районі Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута), і намагаються прорвати російську оборону на околицях самого Бахмута.

Повідомляється, що російські війська здійснили обмежені безуспішні контратаки у районі Бахмута. Українські війська відбили атаки окупантів на південь та південний схід від Іванівського (6 км на захід від Бахмута), а російські війська безуспішно намагалися повернути втрачені позиції на захід від Кліщіївки та на південь від Андріївки, що за 10 км на південний захід від Бахмута і на захід від Курдюмівки (13 км на південний захід від Бахмута).

Також російські війська продовжили наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк, але не досягли жодних підтверджених успіхів. У Генштабі України повідомляли, що російські війська вели безуспішні наступальні дії на північ і південний схід від Авдіївки, на південний схід від Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки) та поблизу Мар'їнки. Українські сили продовжують обстрілювати російські тилові позиції на Донеччині.

Обстановка на південному фронті

Українські сили провели успішні наступальні операції у західній частині Донецької області та просунулися в районі Микільського (27 км на південний захід від Донецька). Також українські війська вели наступальні дії у східній частині Запорізької області, але не просунулися вперед. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжували наступальні дії на Бердянському напрямку.

Російські війська продовжують утримувати позиції в Новодонецьку (12 км на південний схід від Великої Новосілки). Генштаб ЗСУ повідомив, що російські війська безуспішно намагалися повернути втрачені позиції на захід від Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки) та поблизу Урожайного.

Українські сили провели успішні наступальні операції у західній частині Запорізької області та продовжили наступальні дії на Мелітопольському напрямку – підрозділи ЗСУ просунулися до 650 метрів вглиб оборонних порядків армії РФ на 1,5-кілометровому фронті.

Російські джерела стверджували, що українські війська безуспішно атакували російські сили поблизу Роботиного (10 км на південь від Оріхова). Російські джерела продовжували розходитися в думках щодо масштабів передбачуваної української атаки поблизу Роботиного, і українські сили, швидше за все, продовжують проводити обмежені атаки у цьому районі.

Повідомляється, що точаться бої біля островів у протоках Дніпра та біля Антонівського мосту на Херсонщині, оскільки українські війська продовжують намагатися перекинути невеликі десантні групи через річку Дніпро.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що російські окупаційні війська стикаються з проблемами постачання, логістики боєприпасів та загального управління підрозділами.

Вас також може зацікавити:

Росіяни всіма силами намагаються уникнути приниження: що відбувається біля Бахмута

Сили оборони рухаються вперед: у Міноборони розповіли про ситуацію на сході

У Бахмуті зіткнулися кількість і якість: військовий розповів про різницю в роботі ЗСУ та росіян