RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росіяни все більше воюють по-українськи - командир роти у складі Нацгвардії

Ворог намагається брати приклад із українських воїнів

Ворог намагається брати приклад із українських воїнів Євген Оропай Фото: instagram

В Бахмуті на Донеччині виникло раптове затишшя. Причиною цього можуть бути активні дії українських військових на флангах міста. Що саме відбувається в районі Бахмуту, які проблеми для ЗСУ залишаються на тому напрямку та якою технікою воюють окупанти - розповів лейтенант, командир роти батальйону "Свобода" у складі бригади швидкого реагування Національної гвардії України "Рубіж" Євген Оропай.

– Як би ви могли схарактеризувати те, що нині відбувається навколо Бахмуту? Раптове затишшя – це якась особлива ситуація?

– Затишшя на Східному напрямку вже було, і декілька разів. Це не означає, що ворог через деякий час не почне знову гатити. Постійно коли вони затихають, вони або підвозять БК, або в них проблеми з логістикою, або вони просто накопичують боєприпаси для того, щоб потім вдарити залпом.

Насправді зараз ситуація на флангах дуже напружена і складна і для наших захисників, і насамперед для окупантів, які там стоять. Максимально продавлюються і північ, і південь околиць Бахмута. Тобто Південний напрямок - це Курдюмівка, Озерянівка, Кліщіївка і більше до Північного напрямку – це біля Спірного, ближче навіть до Сєвєродонецька – там також ідуть дуже напружені бої. Тому те, що ворог затих, – можливо, в них проблеми з логістикою.

Читайте: Ворог під ударами ЗСУ буде тікати в Крим і Маріуполь: як просувається контрнаступ на півдні

Але повного затишшя, наприклад там, де стоїть батальйон "Свобода" 4-ї бригади оперативного призначення Нацгвардії "Рубіж", в нас зараз не відчувається. Так, вони менше використовують артилерії та мінометних обстрілів, але при цьому у них немає снарядного голоду. Вони стріляють не нон-стопом, а, наприклад, коли ми пробуємо десь закріпитися на якихось позиціях, вони все одно насипають і не дають нам можливості це зробити. Тобто ворог не перестає працювати з артилерії, не перестає працювати в них міномет, танки виїжджають час від часу і також відпрацьовують наші позиції.

– Що є головним рушієм війни і головною проблемою для Збройних сил України: мінні загородження, артилерія і авіапідтримка ворога?

– Все в комплексі. Не можна сказати, що щось одне працює, а інше не працює. Наприклад, спілкуючись зі своїми побратимами, які стоять біля нашого батальйону, біля нашої бригади, все трошки відрізняється від тих сил, наприклад, які стоять проти нас. У ворога є танкові підрозділи, там більше перевага в техніці. Є, наприклад, артбригади, які стоять ближче до Озерянівки – там більше працює артилерія. Тобто все в комплексі і дає якийсь негатив для нас.

Крім того, зараз активно проводиться мінування на тих позиціях, де ми ще до Нового року стояли. Ворог мінує абсолютно всі позиції, розуміючи, що через деякий час їх все одно виженуть і вони будуть змушені відійти на другу лінію.

Другу лінію вони окопують дуже-дуже добре – в них працюють навіть екскаватори і техніка, що допомагає максимально облаштовувати укриття для того, щоб якщо ми їх з першої лінії виганяємо, вони могли зайняти більш укріплені позиції. Ворог гине зараз великою кількістю. Ліміту по БК, я так розумію, у них взагалі немає. І що дуже негативно для нас, у них все більше використовуються дрони-камікадзе такого зразка, як і ми використовували ще півроку тому.

Тобто ворог удосконалюються, він навчається насамперед у нас. І те, що, наприклад, у них раніше не було "мавіків" та дронів, то зараз, на цій війні вони активно їх використовують.

Війна динамічно змінюється. Раніше вони воювали чисто піхотою, з чим ми зіткнулися – це тупо жива сила, "жуковський" метод, ідеш вперед, і все. Зараз вони до своїх бійців хоч і ставляться як до живого м'яса, але менше використовують оцих живих атак, більше використовують артилерію, дрони-камікадзе, які завдають дуже-дуже багато неприємних моментів нашим піхотинцям і першій лінії зіткнення.

– У Збройних сил України, за вашою оцінкою, є потенціал зміни, вигадування, застосування чогось такого, до чого росіяни ще не готові, якщо ви кажете, що росіяни переймають і пристосовуються? Чи достатньо швидко змінюються Збройні сили України?

– Досить швидко, і дуже багато завдячуючи, скоріш за все, тому, що в українську армію приходять все ж таки більш творчі люди: айтішники, агрономи, люди різних спеціальностей, і вигадується дуже-дуже багато цікавих речей аж до того, чим краще нашпигувати FPV-дрон, як краще використовувати снаряди, або як краще зробити антидронову пушку, або зробити РЕБ-станцію. Українці – дуже творчі люди, тому у нас дійсно є перспективи і зростання, і якісь ноу-хау щодо тих самих дронів.

Зараз дуже багато українських виробників створюють власні дрони, які можна використовувати з аналоговим зв'язком. Це дуже круто допоможе нашим українським захисникам на передовій. Я не знаю, в чому складнощі для нашого керівництва або високих посадовців закупити велику партію цих же дронів замість того, щоб використовувати гроші на створення якихось фільмів, кіно і серіалів. Дрони нам зараз дуже-дуже сильно допомагають, всім захисникам.

– Як технічно забезпечені росіяни з іншого боку? Протягом місяців ми говорили про те, що росіяни розконсервують достатньо давні танки з 80-х чи 70-х років. Стара техніка з іншого боку від вас чи навпаки нова?

– Немає нової техніки, немає якихось "аналоговнєт". Є стара радянська техніка, її багато, вона стріляє і дуже докучає українським захисникам, її просто багато. Багато і окупантів. І в цьому є велика складність, але якогось нового озброєння ми не бачимо. Бачимо 62-гі, 72-гі, артилерію 120, 82. 82-ї дуже багато, вона насипає дай Боже.

Читайте: ЗСУ все ближче: окупанти в Криму розпочали фінальні приготування

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Новини партнерів