RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Український стратегічний завод був "донором" для Росії: схема працювала з початку великої війни

Служба безпеки успішно ліквідувала розгорнуту схему постачання стратегічно важливої продукції для атомної енергетики й нафтогазової галузі до РФ – йдеться про помпове обладнання, яке виготовляється на одному із заводів у Сумах.

Про це повідомляє СБУ у Telegram-каналі.

Керівникам сумському заводу, які постачали до РФ помпи для атомних реакторів повідомили про підозру.

Зазначається, що зазначене підприємство входить до структури російської фінансово-промислової групи ГМС, яка є однією з найбільших "донорів" бюджету РФ. Слідство встановило, що після повномасштабного вторгнення Росії, керівництво заводу в Сумах розробило схему постачання української продукції до Росії, обійшовши накладені санкції.

Читайте також: У Дніпрі затримали російського агента, який зливав дані про ЗСУ і переміщення техніки: фото і відео

Для маскування своєї незаконної діяльності, злочинці залучили до співпраці комерційні структури, які операційно підконтрольні кільком країнам Європи та Азії. Встановлено, що закордонні компанії купували помпове обладнання, начебто для власних потреб, а потім незаконно доставляли його до кінцевих замовників в Російську Федерацію. Крім цього, посадовці постачали українське помпове обладнання до двох азійських країн для будівництва атомних електростанцій під керівництвом Росатому.

Під час проведення обшуків на місцях роботи та фактичного проживання осіб, звинувачених у справі, були вилучені документи, комп’ютерна техніка та мобільні телефони, на яких були знайдені докази їх злочинної діяльності.

У результаті слідчих дій заарештовано статутний капітал, нерухоме та рухоме майно українського заводу на загальну суму майже 365 млн грн. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми.

Раніше ми писали, що в Києві затримали ексвійськового-зрадника, який готував удари по ТЕС.

  • Вас може зацікавити: