RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

ЗСУ просуваються на кількох напрямках: свіжі карти боїв

Сили оборони України продовжують наступ на Бахмутському та Мелітопольському напрямках, а російські окупанти активно облаштовують передові позиції, мінують та будують інженерні укріплення на лівому березі Дніпра, організовують оборону "сухопутного коридору" до Криму.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Бій не на життя, а на смерть: відео настання в районі Бахмута, зняте українським штурмовиком

Обстановка у Харківській та Луганській областях

На Куп'янському напрямі російські війська просунулися у бік Крохмального. ЗСУ відбили російські атаки поблизу Синьківки, Іванівки та Кислівки. Також українські війська відбили російські атаки поблизу Макіївки, на південний захід від Кремінної та в районі Серебрянського лісу.

Елементи новосформованої 25-ї загальновійськової армії РФ стикаються з проблемами організації, що уповільнюють їх наступальні операції на лінії Сватове-Кремінна. Він стверджував, що підрозділи 25-ї армії ведуть "повзучий наступ" через відсутність у них бойового досвіду та організаційних помилок, що впливають на їхню здатність виконувати накази.

Обстановка на Донбасі

Українські війська продовжили штурмові дії на південь від Бахмуту. Російські "військори" стверджували, що бої тривають поблизу Оріхово-Василівки та вздовж лінії Кліщіївка-Андріївка-Курдюмівка. Російські війська досягли обмежених успіхів на південний захід від Залізнянського. Окупанти наступають з Водяного та Опитного, а також у районах поблизу Авдіївки.

Українські сили відбили російські атаки поблизу Авдіївки, Тоненького, Північного, Ластівчиного, Первомайського, Кераміка, Нетайлового та Невельського. Генштаб ЗСУ повідомив, що українські сили відбили російські атаки поблизу Мар'їнки, Перемоги та Новомихайлівки.

Обстановка на південному фронті

Українські сили атакували поблизу Приютного. Війська РФ зробили безуспішні атаки поблизу Старомайорського і трохи просунулися на північ від Копанів.

Українські сили продовжують зусилля щодо зміцнення довгострокових позицій на островах річки Дніпро та східному (лівому) березі Херсонської області.

Своєю чергою, російські війська активно облаштовують передові позиції, мінують та будують інженерні укріплення на східному березі Дніпра. Росіяни заклали щонайменше три мінні поля поблизу Каховки та Малої Каховки та швидко відновлюють Керченський міст, щоб підтримати матеріально-технічне забезпечення російських військ на півдні України.

Також російське військове командування коригує свою позицію на Херсонському та Кримському напрямах у відповідь на стурбованість можливістю широкомасштабного форсування Україною Дніпра та розвитку українських наступальних дій у Криму. Загальна чисельність російських військ, що обороняються на цьому напрямку, становить трохи більше 75 тисяч осіб, включаючи мобілізованих українців з окупованого Криму, Запорізької та Херсонської областей. До складу російського угруповання військ "Дніпро" входять: вісім мотострілецьких, морських піхотних та берегових бригад оборони та зведених тактичних груп; 17 мотострілецьких, танкових, десантно-штурмових та морської піхоти; три зведені тактичні загони, у тому числі БАРС; і один запасний мотострілецький полк.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що, після звільнення Андріївки, у ЗСУ відкриваються можливості для оперативного оточення Бахмута.

  • Вас також може зацікавити:

У Путіна не вистачає резервів, елітних десантників кидають на м'ясо - військовий оглядач Давид Шарп

В хід йдуть і "зеки", і авіація: які завдання поставили росіянам на Бахмутському напрямку

Замість здатися - кинув гранату: як бійці 3 ОШБр полонили окупантів, відео