RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Як окупанти і колаборанти викрадають дітей з України: розслідування

Російські топпосадовці беруть участь у масовій депортації українських дітей з окупованих територій.

Про це йдеться у розслідуванні агенції Reuters.

Журналісти нагадують, як взимку 2023 року дитяча омбудсмен країни-агресорки Росії Марія Львова-Бєлова приїздила в Генічеськое професійно-технічне училище № 27, чимало учнів якого були сиротами. Серед них були 16-річні Ліза Бацура та Зорік Ібрян із Херсона.

Читайте також: Не лише депортація дітей: за що Путіну загрожує ще один ордер на арешт

Тоді Львова-Бєлова пообіцяла дітям російські паспорти, по 100 тисяч рублів і квартиру після 18 років, якщо вони не будуть виїжджати з окупованих територій. Лізі вдалося повернутися на підконтрольну Україні територію, однак Зорік та його брат залишаються у російському полоні. Під час розслідування журналістам вдалося відстежити шлях 48 більш юних сиріт із Херсона, яким на момент вивезення окупантами було не більше п’яти років. Більшість з них наразі перебувають в окупованому Криму, інші - на материковій частині РФ.

У депортації українських дітей залучені топпосадовці Росії, члени російської Держдуми, представники окупаційних адміністрацій та колаборанти серед вчителів та лікарів. У деяких випадках росіяни використовували неповнолітніх під час зйомок пропагандистсьских відеороликів.

Більшість українських дітей, яких вивозили з Херсонщини, окупанти розмістили у дитячих таборах в Криму. Транспорт для депортації неповнолітніх виділила окупаційна адміністрація півострову. Співрозмовники журналістів розповідають, що більшість дітей не розуміли, де вони знаходяться, та постійно кричали.

Інформація про українських сиріт засекречена за особистим розпорядженям колаборанта Сергія Аксьонова. Будь-який запит західних ЗМІ про дітей мають негайно передавати "керівництву" окупантів у Криму. Це питання контролює офіс Львової-Бєлової, ордер на арешт якої видав суд у Гаазі.

За даними української влади, Росія депортувала щонайменше понад 4 тисячі дітей-сиріт або дітей, які залишилися без батьківського піклування. Станом на початок жовтня 2023 року на підконтрольну Києву територію вдалося повернути 386 дітей. Держплатформа "Діти війни", зі свого боку, зазначає, що росіяни щонайменше депортували або примусово вивезли понад 19500 неповнолітніх громадян України.

Раніше ми розповідали, що Зеленський назвав кількість депортованих в Росію дітей.

Вас також може зацікавити:

Ще на крок ближче до Гааги: Путін цинічно визнав депортацію дітей до Росії, відео

"Це будуть наші діти": як окупанти насправді "усиновлюють" українців

Україна повернула з полону РФ 45 військових та двох викрадених дітей: зворушливі фото