RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Росія досягла цього вперше: в ISW пояснили, що стало причиною втрати Авдіївки Україною

Перевага російської авіації дозволила піхотним підроздилам ЗС РФ більш ефективно просуватися та швидко захопити Авдіївку.

Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни ISW від 17 лютого.

Експерти припускають, що росіянам вперше вдалася подібна операція. Ще на початку 2023 року загарбники збільшили використання плануючих бомб, якими активно атакували позиції Сил оборони. Але нещодавнє масове застосування подібного озброєння в Авдіївці - перший випадок, коли плануючі авіабомби ефективно прикривали просування російської піхоти в умовах вуличних боїв.

Читайте також: Українська армія вийшла з Авдіївки: заяви Третьої штурмової і Генштабу

Масовані удари авіабомбами свідчать про те, що Україна не змогла закрити небо над частиною Донеччини, що дозволило російській авіації отримати перевагу у повітрі. Лише впродовж 16 лютого ПКС РФ зкинули щонайменше 60 КАБів на українські позиції. Загалом, впродовж останніх днів загарбники атакували Авдіївку щонайменше 500 плануючими бомбами.

ISW попереджає, що подальша затримка військової допомоги Заходу лише погіршить ситуацію на фронті. Обмежена робота української ППО дозволить росіянам повторити операцію, яку вони продемонстрували в Авдіївці.

"Обмежені ефективні системи ППО, запаси зенітно-ракетних комплексів, що скорочуються, і продовження російських ракетних і безпілотних ударів по тилових населених пунктах, ймовірно, змусять Україну зробити важкий вибір щодо того, які райони лінії фронту будуть прикриті ППО. Локалізована і обмежена перевага Росії в повітрі, ймовірно, дозволить російським військам більш агресивно здійснювати оперативний наступ уздовж лінії фронту. Переривчаста перевага в повітрі дозволила б російським військам проводити звичайні великомасштабні авіаційні операції та бомбардувати українські міста за лінією фронту з руйнівним ефектом", - йдеться у звіті аналітиків.

Раніше ми розповідали, якою ціною дісталась окупантам Авдіївка.

Вас може зацікавити:

Вихід із Авдіївки та трибунал над Путіним: ключові заяви Зеленського на Мюнхенській конференції

Обороняли останню "дорогу життя": ГУР показало кадри роботи спецпризначенців в Авдіївці

"Реальний двіж тут": бійці ЗСУ розповіли, як обороняли Авдіївку, відео