RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

СБУ затримала дружину ексрегіонала, яка шпигувала для ФСБ на Вінниччині: фото

У Вінницькій області Служба безпеки України затримала агентку ФСБ, яка виявилась дружиною ексрегіонала та намагалася виявити аеродроми ЗСУ, а також розташування систем ППО.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Читайте також: Прихильник Путіна засів у Верховному Суді: СБУ викрила "ждуна" окупантів в Києві, фото і відео

"Служба безпеки затримала агентку ФСБ, яка збирала інформацію про Сили оборони у Вінницькій області та виправдовувала збройну агресію РФ. Фігуранткою виявилась дружина колишнього функціонера Партії регіонів, який до 2015 року очолював місцеву райраду. За вказівкою російської спецслужби вона намагалась виявити аеродроми з бойовими літаками та гелікоптерами ЗСУ, а також з’ясувати наявність ППО поблизу авіаційних об’єктів”, - йдеться у повідомленні.

Крім того, вона цікавилася геолокаціями медустанов, де лікуються українські захисники, та розвідувала маршрути руху військових ешелонів. У разі отримання розвідувальної інформації агресор планував використовувати її для підготовки ракетно-дронових ударів по регіону.

"У результаті контрдиверсійних заходів співробітники СБУ своєчасно викрили російську агентку, а потім покроково задокументували її злочинну діяльність і затримали. Завдяки оперативному реагуванню Служби безпеки вдалося запобігти ворожим ударам по стратегічній інфраструктурі на території області. Також у ході розслідування було встановлено, що фігурантка з анонімного акаунту в "Однокласниках" закликала до підтримки Путіна та виправдовувала вторгнення російських військ в Україну. За даними слідства, саме через свою антиукраїнську активність у забороненій соцмережі вона потрапила у поле зору ФСБ і була завербована. Під час обшуків у помешканні затриманої вилучено мобільні телефони та планшет, які використовувала для комунікації з ФСБ", - зазначено у повідомленні.

Слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за п'ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст. 109 (поширення матеріалів із закликами до повалення конституційного ладу та захоплення державної влади);
  • ч. 1 ст. 110 (поширення матеріалів із закликами до зміни державного кордону України з порушенням порядку, встановленого Конституцією України);
  • ст. 436 (поширення матеріалів із закликами до агресивної війни);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників, вчинене повторно).

"Наразі зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна" , - додали в пресслужбі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що СБУ викрила зрадників на одному з підприємств в Одесі.

  • Вас також може зацікавити:

В одному з київських монастирів затримали проросійського блогера: фото

Передавав ворогу дані про ЗСУ: під Києвом затримали агента ФСБ, фото

Навів російські ракети на лікарню: в Лимані піймали колаборанта