RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Росія вдарила "шахедами" і "Кинджалами", найбільше ракет летіло на Стрий: всі подробиці

В ніч проти 11 квітня ворог вчергове здійснив масовану ракетно-дронову атаку по Україні – вибухи лунали в більшості областей України, найбільше ракет було націлено на Стрий Львівської області.

"Апостроф" зібрав усю інформацію про атаку по Україні 11 квітня.

Читайте також: Росія завдала масованого удару по Україні: пошкоджено електропідстанцію

Харків та область

Станом на 05:30 було відомо, що від масованого ракетного удару найбільше постраждав Харків – по місту випустили щонайменше 15 балістичних ракет. Харківський міський голова Ігор Терехов писав, що як наслідок в місті можуть бути проблеми з електропостачанням:

"Судячи з того, куди цілить російський агресор, у Харкові можливі проблеми з енергопостачанням. Метро найближчі години не працюватиме, тож вибудовуйте свої маршрути виходячи з цього".

В Харкові та області можна було спостерігати дим з наслідками "прильотів", проте варто очікувати офіційної інформації. Частина з ударів прийшлася по інфраструктурі області. "Окупанти завдали щонайменше 10 ударів по критичній інфраструктурі міста Харків та області", – писав голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

Львів та область: Стрий

В Telegram-каналах зауважували, що росіяни здійснили кілька пусків "Кинджалів" в напрямку Стрия на Львівщині. Повітряні Сили ЗС України також попереджали про ракету в напрямку Стрия.

Зауважували, що найбільше вибухів пролунало у Стрию Львівської області. Адже майже всі "Кинджали", котрі були випущені по Україні, ворог спрямував саме на цей напрямок. Крім того, над містом також були помічені крилаті ракети інших типів.

Моніторингові пабліки зауважували, що запуск "Кинджалів" ворог здійснював не з чотирьох бортів МіГ-31К, а з восьми одиниць. Стрий цієї ночі атакували як ракетами "Кинджал", так і безпілотниками "Shahed". Очевидно, що ворог хотів поцілити по важливому об'єкту критичної інфраструктури.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький також писав про загрозу для Стрия. Станом на 6:18 він вказав, що на Львівщині тривала дорозвідка. В місті та області працювала ППО.

Івано-Франківщина

Чули вибухи також і на Івано-Франківщині, повідомляли кореспонденти "Суспільного": "На Івано-Франківщині чутно вибухи".

Київщина

О 04:16 в столиці оголосили повітряну тривогу. КМВА інформував, що "Кинджал" рухався в напрямку Києва, проте потім з’ясувалося, що він змінив напрямок на захід. Проте деякі моніторингові канали зауважували, що на Київщині працювала ППО.

Згодом стало відомо, що на Київщині є влучення по об'єкту критичної інфраструктури

Тривога у столичному регіоні тривала понад п'ять годин.

"Поки що інформація про постраждалих та загиблих не надходила. Усі оперативні служби на місці, триває гасіння пожежі на об'єкті. Вся докладна інформація згодом", - йдеться в повідомленні КОВА.

Запоріжжя та Сумщина

Варто зазначити, що більшість ракет заходило в повітряний простір через Запорізьку область та Сумщину – там також повідомляли про роботу ППО.

Південь

Керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк зауважувала, що на півдні окупанти атакували об'єкти енергетики – для атаки окупанти використали дрони. Проте там відпрацювали Сили та Засоби ППО.

"Не обійшлося без влучань", – зауважила вона, вказавши, що влучання прийшлися по відкритій території, наслідки з’ясовуються.

Ось як вона прокоментувала атаку по Україні:

"Під атакою ворога під час дронової хвилі були об’єкти енергетики. ворог продовжує тероризувати промисловість, енергосистему і все, що може живити Україну. Такі атаки зосереджені навколо важливих об’єктів. На прикладі вчорашньої доби на Одещині хочу зазначити, що ворог використовує тактику подвійних ударів і б’є туди, де готуються відновлювальні роботи".

Польща

Через масовану атаку по Україні, яку здійснив ворог 11 квітня, Польща була змушена підняти авіацію. Про це повідомило Оперативне командування Збройних Сил Польщі у Facebook.

"У повітряному просторі працюють літаки Польщі та союзників, що може бути через підвищений рівень шуму, особливо у південно-східній частині країни", - зауважується у дописі.

Загальне про атаку

Ракетно-дронова атака тривала 7 годин. Загалом за цю ніч ворог застосував:

  • крилаті ракети Х-101/555 запущені 9х бортами Ту-95 з району Саратовської області рф;
  • аеробалістичні гіперзвукові ракети комплексу Х-47М2 "Кинджал";
  • балістичні ракети ОТРК "Іскандер-М"/"KN-23";
  • керовані зенітні ракети ЗРК "С-300"/"С-400";
  • ударні БпЛА типу "Шахід";
  • керовані авіаційні ракети Х-59/35 з бортів Су-34.

Ракети Х-101/555 пролетіли майже ~2030 км перед тим, як досягти Стрия Львівської області.

Загалом під сьогоднішньою атакою опинилися Стрий, Харків, окремі н.п. Харківської, Львівської, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Миколаївської областей.

Удари наносились здебільшого по енергетичному комплексу України.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в одній з областей України примусово евакуюють людей.

  • Вас також може зацікавити:

Ворог завдав по Україні масштабного ракетного удару, лунають вибухи: всі подробиці

Росія била наосліп - без літака А-50: експерт з РЕБ про нічний удар по Україні

Через ракетні удари в Україні перебої зі світлом: ЗАЕС на межі блекауту