RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Кремлівському топ-чиновнику повідомили про підозру

Першому заступнику керівника адміністрації російського диктатора повідомили про підозру. Серед усього іншого інкримінують пособництво у веденні війни, посягання на територіальну цілісність України та незаконний перетин держкордону.

Про це йдеться у повідомленні Офісу Генерального прокурора.

Відповідно до повідомлення, йому також інкримінують пособництво у веденні агресивної війни, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікацію її учасників, а також незаконне перетинання державного кордону України (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437, ч. 2 ст. 110, ч. 3 ст. 436-2, ч. 1, 2 ст. 332-2 КК України).

Кремлівський топ-чиновник, за даними слідства, з 2022 року по теперішній час здійснює пособництво вищому військово-політичному керівництву Росії у веденні агресивної війни проти України.

Зокрема в Офісі Генпрокурора розповіли, за що "відповідає" підозрюваний:

"З початку повномасштабного вторгнення він є «куратором» тимчасово окупованих ворогом Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Там підозрюваний реалізує завдання та доручення президента рф, пов’язані з установленням контролю над цими територіями. За його вказівкою забезпечується інтегрування окупованих територій до складу рф".

Крім цього він також за вказівкою російського диктатора координує діяльність медіа РФ:

"За допомогою підлеглих працівників він формує і узгоджує пропагандистські наративи, вислови і реакції на події, що стосуються ведення агресивної війни проти України".

В повідомленні Офісу Генпрокурора додають:

"Своєю діяльністю підозрюваний спонукає громадян рф вступати до лав збройних сил рф для ведення бойових дій на території України та виправдовує вчинення ними воєнних злочинів".

В матеріалі не зауважують прізвище підозрюваного, проте з опублікованого фото можна зрозуміти, що мова про Сергія Владиленовича Кирієнка. Це російський політик, перший заступник керівника адміністрації господаря Кремля (з 5 жовтня 2016 року). Кирієнко також був генеральним директором Державної корпорації з атомної енергії «Росатом» (2005—2016 роки).

Також "Апостроф" писав, що 30 серпня стало відомо, як Апеляційна палата ВАКС відмовилася змінювати запобіжний захід для колишнього заступника міністра енергетики Олександра Хейла, тож його залишили під вартою.