RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

NASA вразило результатами космічного експерименту з близнюками: відео

Учені дослідили, які зміни з людським організмом відбуваються під час тривалого перебування у космосі.

Про це повідомляє NASA.

Дослідження відбувалося у якості масштабного експерименту, в рамках якого вивчалися два астронавти-близнюки, які проходили однакову підготовку.

"З 2015 по 2016 рік Скотт Келлі провів рік на борту МКС, у той час як його брат-близнюк Марк Келлі залишався на Землі. Деякі відмінності між ними виявилися одразу після повернення, інші (на рівні генів) були помічені в ході більш детальних досліджень, які тривали довше року", - йдеться в повідомленні.

Довгострокове дослідження здоров'я Скотта Келлі після майже року в космосі показує, що ранні результати, отримані в 2017 році, були вірні - з деякими новими поглядами на можливі проблеми зі здоров'ям для майбутніх мандрівників на Марс.

Дослідники відзначають, що в цілому людський організм погано пристосований для таких тривалих космічних місій і переживає при цьому масу негативних змін. Але вони швидко приходять в норму. Так, деякі зміни в тілі Скотта зникли всього через кілька годин або днів після приземлення, а деякі залишилися й через шість місяців.

Теломери Скотта - або кінці хромосом, які коротшають з віком - стали набагато довшими в космосі. Дослідники виявили, що більшість теломер знову скоротилися протягом двох днів після приземлення Скотта.

Близько 7% генів Скотта можуть мати більш тривалі зміни після космічного польоту, в таких областях, як відновлення ДНК, імунна система, формування кісток, гіпоксія (дефіцит кисню в тканинах) і гіперкапнія (надлишковий двоокис вуглецю в крові). Решта 93% його генів швидко прийшли в норму.

Деякий час зір Марка Келлі погіршувався (він був змушений навіть носити окуляри), відзначалося порушення кровопостачання ніг.

У Скотта не було значного зниження когнітивних здібностей, порівняно з Марком. Дослідники, проте, побачили помітне зниження когнітивної швидкості і точності Скотта після його приземлення. Це могло відбутися через повторну дію і пристосування до гравітації Землі і напружений графік, в якому жив Скотт після місії. З часом всі показники повернулися в норму.

Як повідомляв "Апостроф", у NASA назвали переможців конкурсу 3D-PrintedHabitatChallenge, мета якого - розробити концепт житлового модуля для інопланетної бази на Марсі.