RU  UA

Як отримати компенсацію за розбите деревом авто: важливі поради

Після негоди, яка вирувала в Києві 19 липня, автовласники рахують збитки і готують позови до суду. Роботи на СТО збільшилося не тільки в столиці, але майже у всіх регіонах, де пройшла буря. Синоптики прогнозують, що дощі не вщухнуть мінімум до середи.

Про наслідки бурі і те, хто має відшкодовувати збитки, якщо дерево розчавило машину, йдеться в сюжеті журналіста Апостроф TV Дмитра Лісовського.

"Вирвані москітні сітки, порвані дроти електромережі, які ведуть до трансформатору, і потрощений автомобіль, на який впало 15-метрове дерево. Все це - результати негоди у Шевченківському районі", - розповідає журналіст.

Дощ підмив грунт і липу вирвало з коренем. Вона побила лобову частину автомобіля. Спрацювала сигналізація. У салоні нікого не було.

"Капот розтрощено, ліве крило, лобове скло, сигналізація спрацьовує. Але коли приберуть це дерево - тоді можна подивитися, чи рідина охолодувана пішла чи евакуатор треба викликати", - розповідає власник розбитої машини Сергій Казанцев.

Він додав, що припаркував авто як завжди, біля під'їзду. Тепер же змушений підраховувати збитки і шукати винного.

"У Зеленбуд ми дзвонили. Кажуть - що це треба звернутися до нашої керуючої компанії Шевченківського району. Телефон, скільки не дзвонили - не відповідає. В ЖЕК ми дзвонили - вони кажуть, що до цього не мають ніякого відношення", - додав киянин.

Тепер за компенсацією збитків чоловік буде звертатися в суд. Щоб довести свою правоту і таки отримати гроші, юристи радять дотримуватися чіткого алгоритму.

"Коли пошкоджено ваш транспортний засіб - потрібно викликати поліцію і страхову компанію, якщо ваш транспортний засіб застрахований від якихось там випадків. Перш за все необхідно скласти протокол, встановити винуватців, власника земельної ділянки, або ж дерева. Якщо ваш транспортний засіб не застрахований, то в такому випадку ви маєте право звернутися до суду", - розповів Апостроф TV адвокат.

Повернути витрачені на ремонт кошти - реально і в судовій практиці це звичайна справа. Втім справа ця не швидка - попереджають юристи.