RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Українців "розводять" на штрафи за п'яну їзду: що потрібно знати, щоб не попастися

В Україні почастішали випадки, коли навіть водії, які не вживали алкоголь, можуть отримати протокол за статтею про водіння в нетверезому стані. Щоб захиститися від подібних випадків, необхідно знати законодавство.

Про це пише "Твоя Машина".

Відзначимо, що штраф за водіння в стані алкогольного сп'яніння становить 17 тисяч гривень, також можливе позбавлення права на водіння на термін 1 рік.

Важливо знати, що огляд на наявність алкоголю в крові може проводитися в медустанові або в спеціально обладнаних пересувних пунктах (автомобілях). Проводити його може виключно лікар або фельдшер, який пройшов тематичне удосконалення за відповідною програмою.

На початку лікар має подивитися паспорт або інше посвідчення особи водія. При відсутності документів, огляд все одно проводиться. В цьому випадку в акт медичного огляду вносять дані про зовнішність водія і те, що дані про нього записані з його слів.

В обов'язковому порядку проводяться лабораторні дослідження з забором зразків біологічного середовища. На дослідження можуть братися слина, сеча та змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук, у виняткових випадках - кров. Якщо огляд проводиться в медичній установі, використовується також вимірювальна техніка.

Якщо замість аналізів слини, сечі, змиву з поверхні губ і шкірного покриву обличчя і рук або крові пропонують пройти огляд на алкотестері "Драгер", то це є порушенням. Результати такого огляду будуть вважатися недійсними.

За результатами досліджень складають акт медогляду та висновок. Його зміст має повідомлятися оглянутій особі в присутності поліцейського. Акт складається в одному примірнику, він залишається в медичній установі. Разом з тим, висновок про результати медогляду складається в трьох примірниках: один отримує поліцейський, другий - водій, а третій залишається в медустанові.

Раніше "Апостроф" розповідав, що перевірити і оплатити нові штрафи за порушення ПДР можна в телефоні.