RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Прав позбавлятимуть без суду: що зміниться для водіїв за системи штрафних балів

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект щодо запровадження системи штрафних балів для водіїв.

Про це повідомляє Авто24.

Текст проекту закону опубліковано на сайті українського парламенту. Цим нормативно-правовим актом депутати пропонують внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до інших законів України з метою запровадження обліку штрафних балів за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Так, за найпоширеніші порушення правил дорожнього руху водіям крім штрафу пропонують нараховувати штрафні бали. Якщо водій впродовж року збере понад 12 штрафних балів, його без суду позбавлять водійських документів.

Штрафні бали пропонують нараховувати у кількості:

  • 1 бал – непристебнутий пасок безпеки, перевезення дітей без автокрісла;
  • 2 бали – керування несправним транспортним засобом, з закритими\брудними номерами (повторно), перевезення дітей без автокрісла (повторно), перевищення швидкості більш ніж на 20 км\год (крім зафіксованих в автоматичному режимі), проїзд на заборонний сигнал світлофора;
  • 3 бали - порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, керування несправним транспортним засобом який використовується для надання послуг з перевезення пасажирів;
  • 5 балів – перевищення швидкості більш ніж на 50 км\год (крім зафіксованих в автоматичному режимі), створення аварійної ситуації.

Нараховані водію штрафні бали скасовуються через один рік (365 днів) з дня їх нарахування.

Раніше ми повідомляли, що у 2022 році для українських водіїв передбачено кілька нововведень, у тому числі штрафи та обов'язковий техогляд.