RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Ввезення авто в Україну: які вимоги до реєстрації та штрафи за порушення

За Митним кодексом та Законом України "Про дорожній рух" авто, які ввезли на українську територію на понад 30 днів, зобов'язані зареєструватися в країні. Які вимоги до реєстрації існують і що загрожує за їх порушення.

Про це повідомляє "Дорожній адвокат".

Поліція розпочала штрафувати власників авто, які порушують вимоги державної реєстрації іноземного авто.

Вимоги до реєстрації

Стаття 34 ЗУ "Про дорожній рух" ставить тимчасові рамки, протягом яких потрібно зареєструвати машину, якщо вона ввезена в Україну на понад 30 діб. Надається 10 діб з моменту ввезення. Цей термін можна продовжити, якщо надати документи, що підтверджують відсутність можливості своєчасної реєстрації автовласниками. Це може бути пов'язане із хворобою, відрядженням або іншими поважними причинами.

Реєструють та видають відповідні документи на підставі Порядку державної реєстрації та зняття з обліку автомобілів, затвердженим постановою КМУ №1388. Її проводять територіальні сервісні центри МВС за поданими особисто або уповноваженими представниками заявами власників, а також за паспортом або документом, що підтверджують повноваження представника.

Реєстрація можлива лише за наявності документа, що підтверджує їхню реєстрацію за межами України.

Спочатку видають талони тимчасового ввезення власникам авто, які приїхали на понад 30 діб. Вони вказують термін тимчасового ввезення. Після закінчення терміну тимчасового ввезення машини вважаються незареєстрованими, тобто порушують законодавство України.

Що загрожує порушникам

У КУпАП є кілька статей, які передбачають відповідальність за недотримання вимог щодо реєстрації транспортних засобів. Так, у статті 121 йдеться, що за керування незареєстрованим у встановленому порядку авто передбачено штраф у розмірі 850 грн. Якщо за рік таке порушення повторюється – штраф 1 700 грн або громадські роботи до 40 годин, а також можуть вилучити машину.

Як йдеться у статті 265-2, якщо є підстави вважати, що водій порушив попередні статті, правоохоронець тимчасово блокує авто або доставляє його на спецстоянку.

Відповідно до статті 37 ЗУ "Про дорожній рух" та пункту 2.9 у ПДР, експлуатація незареєстрованих транспортних засобів - заборонено.

Нагадаємо, українських водіїв каратимуть за керування автомобілем зі зношеними шинами. За перше порушення загрожує штраф, а за друге – позбавлення прав водія.